Seria aprecierilor pe Bursa a continuat si ieri, cu o sedinta aproape trasa la indigo cu cea precedenta, titlurile lichide inregistrand cresteri importante pe o lichiditate ridicata.
De evolutia actuala a principalelor cotatii se fac "vinovati" strainii, sunt de parere brokerii, mai cu seama fondurile de investitii straine, acestia incepand sa intre in piata inca din luna septembrie, cand intrarile de capital strain pe Bursa au inregistrat un sold pozitiv de 1,87 milioane de euro.
Date fiind volumele ridicate si faptul ca nebunia a inceput dupa ora 12:00, banuiesc ca au intrat bani de afara in piata. A fost o piata slaba in debut si este cunoscut faptul ca fondurile asteapta sa vada cum merge piata inainte de a lua o decizie de investire pe Bursa. Nu se mai poate vorbi de speculatii la sumele acestea. E clar ca la cumparare au intrat investitori sofisticati, fie ei straini sau romani", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.
"Daca in sedinta anterioara unele cotatii au atins pragurile maxime si au mai dat inapoi pana la inchidere, de aceasta data cele mai multe dintre titlurile lichide au spart atat pragurile date de analiza tehnica, cat si pe cele psihologice, fapt ce ma determina sa cred ca am putea asista la noi cresteri in urmatoarele sedinte", precizeaza Molnar.
Sedinta de ieri a debutat cu scaderi usoare, mentinand o lichiditate destul de scazuta pana la jumatatea zilei, investitorii intrand serios in piata dupa prima parte a sedintei.
"Ma asteptam la corectie in deschiderea sedintei, pentru ca aceasta oricum trebuie sa apara la un moment dat. Sper ca piata va inregistra in continuare cresteri mai moderate, pentru ca si pericolul de cadere este mai scazut in acest caz", spune Octavian Molnar.
Lichiditatea pietei, desi mai scazuta decat in ziua precedenta, s-a mentinut la un nivel ridicat, de 17,3 mil. euro.
SIF-urile au fost cele mai tranzactionate, acestea castigand in medie peste 3%.
Cele mai lichide din piata au fost actiunile SIF Oltenia, care s-au apreciat cu 3,7%, pe un rulaj de aproape 3 mil. euro (10,3 mil. lei).
Indicele BET a urcat cu 2%, pe seama cresterilor inregistrate de titlurile Petrom (3,4%), Banca Transilvania (2,7%) si Rompetrol Rafinare (2%).
Cel mai mare avans din randul actiunilor lichide l-au consemnat titlurile Transelectrica. Acestea au sarit cu 5,7%, pe un rulaj totusi scazut.
Actiunile Transelectrica au inregistrat un avans de 5,7%, pe un rulaj de doar 0,44 mil. euro (1,5 mil. lei). "Cred ca investitorii care au cumparat in oferta, dat fiind ca aceasta a fost mult suprasubscrisa, doresc sa-si completeze detinerile pana la tinta pe care si-au propus-o. Dat fiind ca media de pret la care au achizitionat pachetele este inca destul de scazuta, acestia sunt dispusi sa cumpere din piata actiuni si la preturi mai ridicate. Totusi cred ca fondurile se vor opri din achizitii pe la un PER (pret raportat la profit/actiune) de 12-13, la care se tranzactioneaza in general companiile de utilitati, la cursul actual acest indicator fiind de circa 10", spune Octavian Molnar.
Titlurile SIF Muntenia au castigat ieri aproape 3%, cursul acestora situandu-se pentru prima data peste nivelul de la inceputul anului. Tranzactiile realizate cu actiunile SIF Muntenia au fost ridicate si au insumat peste 2 mil. euro (7 mil. lei). "Ma astept ca SIF-urile sa evolueze in continuare pe trend ascendent. Este posibil sa inchida anul cu circa 1000 de lei peste niveluri actuale ale cotatiilor", considera Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest. In ultimele doua saptamani titlurile SIF Muntenia s-au apreciat puternic, castigand peste 20%. La inchidere, aceste actiuni erau tranzactionate la un curs de 1,76 lei/actiune.
Actiunile Petrom au urcat cu 3,4%, pe fondul unor tranzactii destul de ridicate, de peste 2 mil. euro (7 mil. lei). "Sunt de parere ca pe titlurile Petrom au intrat bani de afara, pentru ca investitorii straini nu sunt atat de afectati de pachetul de 8% destinat salariatilor. Daca nu ar fi problema legata de acest pachet, as spune ca se duce in 0,8 lei/actiune pana in ianuarie, dar ar putea sa urce pana acolo si in aceste conditii, daca nu se mai aude nimic de el sau nu apar stiri negative in legatura cu acesta", considera Octavian Molnar. Ultima tranzactie cu actiuni Petrom s-a realizat la un pret de 0,61 lei/actiune, cu aproape 7% mai scazut decat maximul atins la inceptul acestui an.
Titlurile Condmag Brasov au facut din nou obiectul unor tranzactii ridicate, prin care s-a transferat un pachet de circa 1,5 milioane de actiuni, in valoare de 0,33 milioane de euro (aproape 1,2 milioane de lei). In ultima perioada fondul strain de investitii Middle Europe Investments Fund a fost principalul cumparator, ultima data fiind raportat cu o participatie de 1,26% din actiunele Condmag. Cursul acestor titluri s-a mentinut o lunga perioada in preajma cotatiei de 0,8 lei/actiune, fiind cu circa 55% mai ridicat fata de inceputul acestui an. Ultimul pret la care titlurile Condmag s-au tranzactionat a fost de 0,815 lei/actiune, maximul atins in sedinta de ieri.
Actiunile producatorului de blocuri ceramice Ceramica IaSi au sarit cu peste 16%, pe fondul unor tranzactii ridicate prin care s-a transferat un pachet de actiuni reprezentand circa 1,2% din capitalul societatii. Valoarea acestor tranzactii s-a ridicat la peste 0,15 milioane de euro (0,56 milioane de lei). Compania a incheiat primul semestru cu pierderi de circa 0,28 de euro (1 milion de lei), fata de un profit de aproximativ 34.500 de euro (aproape 0,13 milioane de lei) in perioada similara a anului trecut. Afacerile Ceramica au crescut in euro cu 3,3%, pana la 3,54 milioane de euro (16 milioane de lei). Ceramica Iasi a inchis sedinta la un curs de 3,5 lei/actiune.