marți, 31 martie 2009

Ruleaza aplicatii web pe infrastructura Google

Dezvoltatorii de aplicatii web vor putea sa-si gazduiasca aplicatiile web pe infrastructura de milioane de servere de la Google.

google_appengine.pngPutini oameni stiu numarul total al serverelor pe care Google le are in centrele sale de date din toata lumea, estimarea fiind ca acestea ar fi undeva la 1-2 milioane. Aceasta este infrastructura care sta in spatele multitudinii de aplicatii web oferite de gigantul american, infrastructura care acum va fi disponibila si altora.

Google a lansat in acest scop un nou serviciu, Google App Engine, o platforma de hosting de aplicatii web, care include servere de aplicatii Python, acces la baze de date
BigTable si servicii de stocare
GFS (Google File System).

In acest fel, dezvoltatorii de aplicatii web (scrise in Python, in prima faza, dar care vor fi extinse la alte limbaje) vor putea realiza aplicatii scalabile ce pot fi instalate cu usurinta pe serverele Google, unde vor rula, salvand companiile individuale de efortul de configurare, administrare
de sistem si mentenanta asociate unei infrastructuri de acest gen. Serviciile gazduite pe serverele Google vor beneficia de functionalitati de replicare automata si load balancing, fiind scalabile de la un utilizator la un milion de utilizatori fara rescrierea partii de infrastructura (baze de date, storage, etc).

In plus
, aplicatiile de pe Google App Engine vor avea la dispozitie componente si API-uri din libraria Google, precum autentificare sau e-mail (Gmail) in prima faza, ce pot fi folosite ca atare, scutind dezvoltatorii de crearea acestora de la zero. Ulterior vor fi adaugate si alte componente precum suport pentru plata online sau pentru comunicarea cu aplicatii offline. Platforma ofera si posibilitati de monitorizare si colectare de statistici privind utilizarea aplicatiilor.

Serviciul este deocamdata in versiune beta, fiind limitat la 10.000 de dezvoltatori (primii inscrisi) ce pot testa gratuit platforma, cu niste limite, de 500 MB de storage, 200 milioane de megacicluri de CPU pe zi si bandwidth de 10 GB pe zi, in ambele directii, adica echivalentul a aproximativ 5 milioane de afisari de pagini web pe luna. Dupa aceasta perioada beta, aceste limite for fi scoase, dar depasirea lor va fi contra cost, preturile nefiind deocamdata anuntate. Serviciul va fi insa, din cate se pare, gratuit, in aceste limite.

Ideea de hosting de aplicatii online nu este noua, astfel de servicii fiind spre exemplu oferite de mai mult timp de Amazon, prin S3 (storage), EC2 (servere virtuale) si SimpleDB (baze de date). Diferenta consta in faptul ca acestea sunt practic o colectie de servicii independente ce pot fi folosite impreuna de catre developeri, daca doresc, in timp ce serviciul lansat de Google este destinat celor care vor sa foloseasca cu totul infrastructura oferita de App Engine, fiind in acest fel si mult mai dependenti de Google.

Intrarea lui Google pe aceasta piata in formare este interesanta atat deoarece ar putea indica directia in care vor merge aplicatiile web, cat si pentru faptul ca gigantul american continua sa gaseasca noi oportunitati de extindere fara a da semne de oboseala
.