marți, 31 martie 2009

Toshiba a lansat procesorul SpursEngine

Compania niponă Toshiba a anunţat lansarea primului său procesor pe nume SpursEngine (SE1000). Acesta conţine patru nuclee "împrumutate" de la procesorul prezent în consolele PlayStation 3, Cell. SpursEngine este optimizat pentru procesare video
, întrucât are capabilitatea de a rula nu mai puţin de patru stream-uri HD simultan.

Cipul este construit în tehnologia de 65 de nanometri şi este tactat la
frecvenţa de 1.5 GHz. Conform celor de la Toshiba, SpursEngine consumă între 10 Watti şi 20 de Watti. De fapt, SpursEngine este un coprocesor ce conţine un codec hardware pentru codarea şi decodarea stream-urilor HD. Placa de referinţă prezentată de Toshiba se conectează la PC printr-un slot PCI Express şi conţine 128 MB de memorie de tip XDR DRAM.

De asemenea, compania niponă oferă şi un mediu de dezvoltare integrat (un compilator şi un debugger) şi câteva exemple de aplicaţii pentru a demonstra modul în care funcţionează placa de referinţă. În plus
, Toshiba a realizat parteneriate cu importante companii ce produc software de procesare video şi de imagini, cum ar fi Corel, Cyberlink şi Leadtek Research.

Compania
niponă a anunţat că va continua dezvoltarea procesorului SpursEngine pentru a-i creşte performanţa şi pentru a-i reduce consumul de putere. Toshiba a început să distribuie mostre cu placa de referinţă, însă nu a specificat cât va costa.