duminică, 16 august 2009

Cine ne scoate din criză, PDL sau PSD-PC?

După aproximativ şase luni de la anunţarea primului plan de măsuri anticriză de către guvernul Boc, Alianţa PSD-PC a propus un alt set de măsuri, menit să scoată România din criză. Evz.ro vă prezintă cele mai importante măsuri luate până acum de Executiv, dar principalele propuneri ale social-democraţilor şi ale conservatorilor. Programul
Prima Casă, introducerea tichetelor de vacanţă, continuarea programului de reabilitare termică, legea salarizării unice, aplicarea impozitării forfetare, majorarea primei de casare, prin programul Rabla, dar şi aplicarea impozitului forfetar retroactiv, sunt doar câteva dintre măsurile anticriză care au fost puse în practică de actualul guvern.

Capitalizarea CEC şi Eximbank precum şi nerespectarea promisiunii de neimpozitare a profitului reinvestit din trimestrul II 2009 reprezintă alte măsuri anticriză care nu au fost materializate, motiv de nemulţumire pentru patronate.

Amânarea cu şase luni a plăţii obligaţiilor fiscale restante în cazul firmelor
care au fost afectate de criză financiară reprezintă o altă măsură adoptată recent de Executiv.

Totodată, şi statul s-a decis să îşi plătească datoriile, printre care rambursarea TVA-ului, în maximum 45 de zile.

De asemenea, adoptarea legii salarizării unice, parte a promisiunilor din campania electorală, parte a planului de măsuri anticriză, a atras nemulţumirea majorităţii salariaţilor statului.

Proiecte din fonduri europene

Măsura de reducere a birocraţiei pentru accesarea fondurilor europene, a făcut ca în câteva luni Guvernul Boc să se laude cu creşteri spectaculoase ale numărului de proiecte finanţate din fonduri europene.

Potrivit lui Boc, de la preluarea guvernării şi până la 30 iunie, numărul proiectelor aprobate a crescut de peste cinci ori, la 2.154, iar valoarea proiectelor a crescut de la 2,1 miliarde de euro, la 3,7 miliarde de euro.

Planul PSD-PC

În timp ce patronatele şi sindicatele se luptă cu efectele crizei economice, clasa politică se poartă la guvernare, ca în opoziţie.
PSD-ul a venit cu un plan de măsuri, separat de cel propus de Guvern.

Evz.ro vă prezintă câteva dintre cele mai importante măsuri propuse de social democraţi, în alianţă cu reprezentanţii conservatorilor.