duminică, 16 august 2009

PDL contesta comisia "Ridzi", dar sustine comisia "Tariceanu"

Ancheta parlamentara in cazul Ridzi inainteaza anevoios. PDL persevereaza in incercarea de a o stopa, iar MTS si firmele care au primit bani de la minister nu furnizeaza documentele cerute.

» In schimb, ieri a venit contraatacul PDL: a cerut inceperea urmaririi penale a fostului premier Tariceanu in cazul Sterling.

Conducerea camerei deputatilor a decis ieri ca ancheta parlamentara in cazul Ridzi sa continue, respingand astfel solicitarea PDL, formulata de Cristian Boureanu, ca verificarea sa fie stopata deoarece DNA ar fi demarat propria investigatie. Decizia continuarii a fost luata cu majoritate de voturi in sedinta Biroului Permanent si s-a considerat ca efectuarea unor acte premergatoare nu echivaleaza cu inceperea urmaririi penale. Singurii care s-au opus continuarii anchetei parlamentare au fost reprezentantii PDL. Ca raspuns la decizia Biroului Permanent, deputatul PDL Cristian Boureanu a decis sa se retraga din Comisia Ridzi. "Consider ca majoritatea ignora legalitatea si ca aceasta comisie nu este decat un front de campanie electorala pentru PSD si PNL. Cred ca o posibila ilegalitate nu trebuie identificata si sanctionata printr-o alta ilegalitate", si-a justificat Boureanu decizia.


La randul lor, liberalii au anuntat ca vor propune in urmatoarea sesiune sa fie modificat Regulamentul Camerei, in sensul ca articolele referitoare la desfasurarea anchetelor parlamentare sa fie mai clare. In prezent, Regulamentul prevede ca "anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activitati care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se afla pe rolul unor instante de judecata" si ca "o ancheta parlamentara inceteaza de drept in momentul deschiderii unor proceduri judiciare". "Alesii" nu au reusit insa sa ajunga la un consens cu privire la ceea ce se intelege prin "deschiderea unor proceduri judiciare". Cu alte cuvinte, daca aici se incadreaza si actele premergatoare sau se refera numai la momentul inceperii urmaririi penale.

MTS nu a trimis nici acum toate documentele
cerute
Audierile au continuat si ieri in Comisia Ridzi, fiecare zi si fiecare persoana intervievata adaugand o piesa in tabloul halucinant al cheltuirii celor 630.000 de euro pentru Ziua Tineretului. Daca luni seara reprezentantul firmelor
Artisan Consulting si Compania de Publicitate Mark a venit in fata comisiei doar pentru a spune deputatilor ca nu are mandat sa raspunda la intrebari, ieri a venit randul membrilor Comisiei de Selectie si Evaluare din MTS sa se incurce in explicatii. Angajatii Ministerului Tineretului si Sportului au declarat cu nonsalanta ca nu au observat faptul ca firmele
beneficiare aveau acelasi administrator si ca pe ofertele depuse aparea aceeasi semnatura, cum nici ofertele primite nu le-au analizat si din punctul de vedere al prestatiei, ci doar al pretului.
Pe de alta parte, deputatii din Comisia Ridzi nu au primit nici acum documentele solicitate MTS, la mai bine de o saptamana de cand Ridzi a promis ca le va trimite. "Suntem o comisie parlamentara de ancheta care este ignorata de un minister!", s-au plans deputatii. Membrii comisiei au decis ca se impune, prin urmare, sa fie chemata din nou Monica Iacob Ridzi.

Contraraspuns: inceperea urmaririi penale a lui Tariceanu
PDL a solicitat ieri inceperea urmaririi penale a fostului premier liberal Calin Popescu Tariceanu in cazul Sterling. Plecand de la concluziile comisiei parlamentare care a verificat cazul Sterling, democrat-liberalii il acuza pe fostul prim-ministru de subminare a economiei nationale si de abuz in serviciu contra intereselor publice. Reamintim ca membrii comisiei parlamentare care a verificat cum a fost incheiat contractul de concesionare cu Sterling Resources au ajuns la concluzia ca actul aditional din 2007 a fost intocmit in conditii ilegale si au acordat Executivului un termen de 60 de zile pentru a gasi modalitatea prin care sa rezilieze sau sa renegocieze contractul. Totodata, comisia condusa de deputatul PSD Iulian Iancu a stabilit responsabilitatile persoanelor care au semnat notele de fundamentare si hotararile de guvern in cazul Sterling.



Comisia a recomandat
si ca persoanele care au oferit informatii nereale in comisie sa fie deferite anchetei instantelor. Potrivit liderului grupului PDL din Camera, Mircea Toader, tocmai raportul comisiei de ancheta justifica solicitarea inceperii urmaririi penale a fostului premier, deoarece acesta a semnat hotararea prin care "zacamintele nationale puteau lua alta destinatie decat in interesul Romaniei". La randul lor, liberalii au declarat ca demersul PDL este doar "o tentativa de a ascunde problemele guvernarii". Conducerea Camerei a trimis solicitarea PDL la Comisia juridica, pentru a fi intocmit un raport.

» Cazul Sterling
– 6 august 1992 – Rompetrol SA incheie Contract de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia cu firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd. Contractul a fost aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 570/1992. Dupa privatizarea Rompetrol, reprezentant al statului roman in contract devine Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, iar titular – compania
Sterling Resources Ltd.
– 12 noiembrie 2008 – Guvernul Tariceanu aproba, printr-o hotarare, Actul aditional 11 (incheiat in august 2007), prin care Contractul de explorare si impartire a productiei devine Contract de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera. Prin actul aditional s-a instaurat practic un nou contract, astfel ca Sterling nu mai este nevoita sa imparta profitul cu statul roman, ci doar plateste o redeventa intre 3,5 si 13,5%.
– 15 aprilie 2009 – A fost infiintata Comisia parlamentara de ancheta a cazului Sterling.
– 25 iunie 2009 – Comisia Sterling si-a prezentat concluziile.

Investigatiile comisiilor parlamentare ii pot obliga pe procurori sa inceapa urmarirea penala
Dupa ce o comisie de ancheta special infiintata (cazul Ridzi) sau o comisie permanenta (cazul Sterling) intocmeste un raport cu privire la faptele si persoanele verificate, plenul Camerei sau, dupa caz, al Senatului este chemat sa se pronunte asupra inceperii urmaririi penale. In situatia unui vot favorabil, este sesizat Parchetul. Procurorii sunt obligati sa inceapa urmarirea penala a demnitarului in cauza, care este si parlamentar. Daca la capatul anchetei procurorii constata ca au fost savarsite faptele, se trimite rechizitoriul in instanta. In caz contrar, procurorii decid scoaterea de sub urmarirea penala.