“Veşti bune: în martie, anul a¬ces¬ta, magistraţii noştri şi-au mai adăugat la colecţia de sporuri un 50% din salariu pentru „risc şi e¬puizare neuropsihică“. Pe noi ne ia epuizarea neuropsihică doar cît ne gîndim că sporul ăsta o să ne coste
, numai pentru plăţile restan¬te, peste 550 de milioane de lei
noi, adică undeva la aproape 170 de milioane de euro
. Nu zice nimeni că magistratura nu e o meserie stre¬santă: pentru cei nedresaţi în¬că de sistem e cel puţin stresant şi riscant să nu-ţi asculţi şefii sau să le dai cu flit justiţiabililor pi¬loşi, altora le creşte tensiunea cînd se arată bau-baul de la DNA şi mai sînt, bineînţeles, şi cei stresaţi neu¬ropsihic de la mama natură, care speră să se vindece cu leacul ăsta de 50% din salariu. Însă motivul pentru care ne-am stresat şi noi să scriem acest articol are legătu¬ră cu maniera în care magistraţii şi-au însuşit acest spor.
Salariu de magistrat: între 1.300 şi 2.600 de euro, plus
alte sporuri mai mici
Pînă în 2000, magistraţii pri¬meau 50% pe lîngă salariul de ba¬ză. În 2000 însă, Guvernul a emis o ordonanţă şi a abrogat distracţia. Aşa se face că în ultimii ani, nostalgici după acest spor, magistra¬ţii au deschis acţiuni în instanţă ca să-l revendice. Trecînd peste faptul că tot magistraţii depun ac¬ţiunile şi tot ei le judecă – ajungîn¬du-se ca în unele cazuri chiar să rămînă doi-trei pe bară ca să aibă totuşi cine să şi judece –, în ma¬rea majoritate a cazurilor şi-au şi dat cîştig de cauză. Pentru că, to¬tuşi, magistraţii nu şi-au dat tot lor dreptate în toate cazurile, procuro¬rul general al României a promovat ceea ce se cheamă un recurs în interesul legii. Adică a cerut Înal¬tei Curţi de Casaţie şi Justiţie să oblige statul să acorde acest spor tuturor judecătorilor şi procurori¬lor din ţară. Iar Înalta Curte a fost de acord. Normal, printre beneficiari se numără şi judecători de la Înalta Curte.
Aşa se face că, spre exemplu, un judecător de la Înalta Curte care are un salariu de 6.000 de lei pe lună, acum va ajunge la 9.000 de lei. Motivant, nu? Un magistrat de curte de apel sare de la 5.000 de lei la 7.500, unul de tribunal de la 4.000 la 6.000 de lei, iar un judecă¬tor de judecătorie nu va mai în¬casa 3.000, ci 4.500 de lei. La aceste sume se adaugă, în unele din ca¬zuri, şi 15% spor de confiden¬ţia¬litate.
Epuizarea neuropsihică restantă costă 567 de milioane de lei
Sporul de 50% de „risc şi epui¬zare neuropsihică“ trebuie plătit acum, retroactiv, pe ultimii cinci ani. Această lovitură sub centură a prins Ministerul Justiţiei (MJ) cu bugetul în vine. Mai ales că, acum cîteva luni, instanţele intraseră în colaps financiar
: ba nu mai aveau cum să trimită citaţiile din cauza cumulului de datorii la Poşta Ro¬mână, ba riscau să rămînă fără electricitate, ba nu mai aveau din ce să plătească salariile magistraţilor. Din răspunsul primit de noi de la MJ, reiese că – numai din titlurile executorii de pînă acum – ministerul are de plătit restanţe de 567 de milioane de lei aferente sporului de 50% şi încă 63 de mili¬oane de lei pentru 15% spor de confidenţialitate. Iar de acum îna¬inte se vor aloca aproximativ 40 de milioane de lei pe lună pentru a acoperi cele două sporuri ale ma¬gistraţilor şi personalului auxili¬ar. Atenţie, însă: în suma restantă nu sînt incluşi şi cei care au pierdut acţiunile în instanţă de pînă acum şi nici cei care nu au înaintat încă astfel de acţiuni şi care au acum acest drept, mulţumită soluţiei date de Înalta Curte (recursul în interesul legii pomenit mai înainte).”
luni, 13 iulie 2009
Cum l-a infuriat informatorul Boc pe Ceausescu
lexandru Boc, vicepresedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost cu multi ani in urma protagonistul unui scandal care i-a schimbat cariera. In 1970, cand era una dintre vedetele echipei nationale, Boc a fost implicat intr-o bataie intr-un bar din Bucuresti, a fost judecat si condamnat la inchisoare. Fotbalistul a avut parte insa de conditii foarte bune in detentie, fapt care a ajuns la urechile liderilor comunisti ai vremii. Intr-o sedinta a Comitetului Central al PCR la care a participat si Nicolae Ceausescu s-a discutat "cazul Boc" care a fost dat ca exemplu in ceea ce priveste neregulile din sistemul penitenciar de la vremea respectiva.
"Romania libera" si Asociatia
Civica "Militia Spirituala" va prezinta astazi in exclusivitate fragmente din stenograma sedintei din care rezulta faptul ca mai multi inalti functionari din Ministerul de Interne au fost sanctionati de Ceausescu din cauza "favorurilor" facute lui Boc. Stenograma mai arata si un alt aspect al tineretii actualului sef din fotbalul romanesc, necunoscut de publicul larg: Alexandru Boc a fost folosit de militieni ca "informator pe langa o banda de straini". Partea a doua a acestui material, in care Alexandru Boc explica cum a ajuns sa fie inchis, care au fost informatiile furnizate si cum i-a schimbat viata
interventia lui Ceausescu, o veti putea citi in numarul nostru de maine.
Alexandru Boc este in prezent unul dintre cei mai influenti oameni din fotbalul romanesc: este vicepresedintele LPF, fiind considerat mana dreapta a lui Dumitru Dragomir. Fostul fotbalist a fost insa cu multi ani in urma in centrul unui scandal care a penetrat pana la varful structurilor comuniste, in anturajul lui Nicolae Ceausescu. Pe vremea cand juca la Dinamo si astepta sa participe cu Nationala la Campionatul Mondial din Mexic, Boc s-a batut intr-un bar din Bucuresti, motiv pentru care a fost judecat si condamnat la inchisoare. A avut parte insa de un tratament foarte bun in detentie, fapt care a ajuns la urechile liderilor politici ai vremii, acestia dezbatand cazul lui intr-o sedinta a Comitetului Central al PCR la care a participat si Ceausescu. Din discutii reiese si un lucru necunoscut pana acum opiniei publice: fotbalistul fusese folosit de militieni ca informator.
Sedinta cu scantei
8 septembrie 1970. Comitetul Central al Partidului Comunist Roman se intalneste intr-o sedinta pe a carei ordine de zi se afla si o "informare referitoare la unele incalcari privind regimul de executare a pedepselor". Dezbaterile la care participa si Nicolae Ceausescu se axeaza practic in jurul unui singur personaj: Alexandru Boc, fotbalist al echipei nationale, aflat in arestul Militiei Capitalei. Iata cateva fragmente din stenogramele discutiilor purtate de liderii comunisti, aflate in Arhivele Nationale, Fond CC al PCR, in care numele sportivului a fost pronuntat de 25 de ori. Virgil Trofin, secretar al CC al PCR, a cerut lamuriri in legatura inlesnirile acordate lui Alexandru Boc in inchisoare. Ministrul de Interne Cornel Onescu a explicat ca aceasta ar fi fost o forma de recompensare a fotbalistului.
Cornel Onescu (ministrul de Interne): "Vreau sa informez secretariatul exact cum s-au petrecut lucrurile. Boc, cand a fost condamnat, a fost trimis la Militia Capitalei. Au venit si au cerut sa il foloseasca ca informator deoarece cunostea o multime de lucruri in legatura cu o banda de straini care plasase marci false in tara noastra. Eu am admis sa il foloseasca ca informator si, in primul rand, s-a cerut aprobare din partea Militiei Capitalei. Am fost informat si eu si a fost folosit ca informator. Ulterior, tovarasii i-au creat conditiile care i-au fost create. Cand s-a terminat cu aceasta banda, mi s-a prezentat o informare. Atunci am intrebat: s-a terminat cu situatia lui de informator, de ce nu il trimiteti la Vacaresti pe Boc?
Au venit si au spus ca, in mod legal
, il folosesc. De asemenea, ca mama lui a venit si la Consiliul de Ministri si fiind singurul intretinator de familie o sa fie gratiat si pana iese gratierea sa ramana acolo. Nu am stiut de conditiile create lui Boc la penitenciar. In ce priveste usurinta cu care am dat avizul pentru gratiere. Nu am stiut de conditiile care i s-au creat acolo si, in plus, stiam de mama lui ca a fost la audienta, ca cere gratierea lui, dar, spun sincer, n-am stiut de conditiile care i s-au creat".
"Cand am discutat cu Boc, arata ca un om care facuse doua concedii la mare."
In cursul dezbaterilor, liderii comunisti explica intr-un limbaj direct care au fost conditiile pe care le avea sportivul in inchisoare. Mai mult decat atat, adjunctul sefului Sectiei Militare al CC al PCR, Vasile Gheorghe, recunoaste ca informatiile obtinute in schimbul favorurilor nu au fost chiar "de prima mana".
Vasile Gheorghe: "Motivul pentru care a fost trimis Boc la Militia Capitalei a fost foarte subtire. Ceea ce a dat Boc in cazul cu marcile false putea sa le dea din penitenciar, de la punctul de lucru, nu de la Militia Capitalei. De fapt, Boc nu a vazut la fata macar pe unul din cei in cauza. A fost audiat si a dat informatii despre ceea ce stia. Generalul Chiriac a incalcat legea si nu i se poate spune ca n-a stiut, pentru ca este un om batran in Militie, nu se poate spune ca n-a stiut ca a incalcat legea mutandu-l pe Boc intr-o camera de pension.
El primea bani, primea vizite, iesea pe plafonul Militiei Capitalei, care este un obiectiv bine pazit. Cand am discutat cu Boc, arata ca un om care facuse doua concedii la mare. Ce ne-a spus Boc in legatura cu regimul care i s-a asigurat acolo? Cu lacrimi in ochi, mi-a spus: «Sunt uimit de modul in care tovarasii s-au purtat cu mine si sunt profund recunoscator». Avea si de ce sa fie, de fapt".
"Poate fi el stoperul stoperilor, nu putem admite asemenea manifestari"
Din dezbaterea "tovarasilor" pe marginea cazului Boc transpare uneori un umor involuntar, alteori limbajul de lemn
:
"Gheorghe Stoica (membru in Comitetul executiv CC al PCR): Fara indoiala, tovarasi, ca acesta este lucrul cel mai rau care poate sa existe, crearea de situatii de privilegiati in inchisori. Acest caz Boc probabil ca nu este singurul si probabil ca la aceia care au posibilitati, prieteni, spertuiala li se creeaza privilegii care numai de reeducare nu mai poate fi vorba. Masurile propuse in legatura cu cazul Boc sunt juste si merita sa i se atraga atentia tovarasului Cornel Onescu (ministrul Afacerilor Interne – n. red.) ca asemenea incalcari grosolane nu pot fi trecute cu vederea de noi.
Gheorghe Vasile: Propun ca Nicolae Chiriac (seful Militiei Bucuresti – n. red.) sa fie retrogradat la gradul de colonel.
Nicolae Ceausescu: Cand ati facut controlul acesta?
Cornel Onescu: Controlul s-a facut si a fost just, insa unul este regimul inchisorii si cazul lui Boc a fost nu la penitenciar, ci la arestul Militiei.
Ceausescu: Este incalcarea regimului de executare a pedepsei.
Onescu: Nu insa la penitenciar. In ceea ce priveste cazul Boc, eu v-am mai spus dumneavoastra, aici ca un fir rosu se vede slabiciunea unor cadre de-a noastre pentru fotbalisti. Chiriac a dat indicatii juste sa il puna acolo pentru ca acolo sunt celule mai grele ca la Vacaresti.
Paul Niculescu-Mizil (membru al Comitetului executiv al CC al PCR): Eu tin minte ca atunci cand Boc a facut infractiunea si atunci au fost incercari de a-l scoate basma curata pe acest cetatean care a savarsit o infractiune reprobabila si poate fi el stoperul stoperilor, nu putem admite asemenea manifestari. Este o mentalitate pe care unii din oamenii nostri o alimenteaza in legatura cu asemenea oameni, de toleranta, de privilegii si care nu duce nici la intarirea sportului si nici nu ofera un exemplu educativ. De aceea eu n-as fi pentru aceasta sanctiune data lui Chiriac de a-l retrage din functie. Toate lucrurile se reduc la acest Chiriac. Nu stiu daca s-a stat de vorba cu el.
Cornel Onescu (ministrul de Interne): Informarea se refera la mai multi.
Paul Niculescu-Mizil: Eu sunt de parere ca noi sa discutam foarte serios aceasta chestiune la minister, toti oamenii care sunt implicati sa fie sanctionati pe linie de partid.
Gheorghe Pana (membru CC al PCR): Conducerea ministerului sa ia masuri disciplinare asupra tuturor din minister care se fac vinovati in situatia lui Boc.
In continuare, cei prezenti la sedinta se impart in doua tabere, fiecare argumentand daca ministrul de Interne si seful Militiei Capitalei ar trebui sanctionati pentru modul in care au solutionat cazul Boc. Dilema este rezolvata de catre fostul dictator, care decide, in final, de unul singur masurile ce se impun.
Nicolae Ceausescu: Cred ca putem sa incheiem discutiile, tovarasi. In ceea ce priveste problema aceasta legata de scoaterea din inchisoare a lui Boc in mod ilegal, care este o incalcare a legalitatii socialiste, eu sunt de acord ca vinovatii sunt mai multi. In primul rand directorul penitenciarului n-are dreptul sa-l dea decat pe timp limitat pentru anchetare. Raspunderea pentru executarea pedepsei o are directorul inchisorii si directia generala a penitenciarelor si pentru cercetare nu se poate scoate pe timp nelimitat. Sunt de acord ca Chiriac sa fie scos din functie si retrogradat. In ceea ce-l priveste pe tovarasul Onescu, chiar dupa ce i s-a spus sa ia masuri tot a mai taraganat lucrurile si a cautat sa minimalizeze. Trebuie sa ii aplicam o sanctiune de partid si sa-i atragem atentia foarte serios. Iata, aceasta este concluzia pe care o trag eu. Daca sunteti de acord sa se procedeze asa? Da.
Are cineva alta parere? Nu. Atunci sa fim de acord asa."
» 224 de meciuri jucate in Divizia A
Alexandru Boc, in varsta de 62 de ani, este acum unul dintre cei mai influenti oameni din fotbalul romanesc. Este vicepresedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, fiind considerat mana dreapta a lui Dumitru Dragomir. Boc este cel care se ocupa de programarea meciurilor din Liga I, fiind delegat si ca observator. Numele sau a fost invocat in scandalul iscat anul trecut la meciul Steaua-Rapid, cand unul dintre jucatorii echipei din Giulesti a fost lovit in cap de un surub aruncat din tribuna. Steaua a scapat atunci fara sa primeasca sanctiune, fapt reprosat de rapidisti observatorului Alexandru Boc.
In cariera de fotbalist, vicepresedintele Ligii a trecut pe la Petrolul Ploiesti, Dinamo Bucuresti, Sportul Studentesc, Rapid Bucuresti si Universitatea Craiova. A jucat 224 de meciuri in Divizia A si a marcat 12 goluri. Fostul libero a fost selectionat de sase ori la nationala si a ratat participarea la Campionatul Mondial din Mexic deoarece se afla in puscarie.
In numarul de maine va prezentam partea a doua a acestui material, in care explicam de ce a ajuns Alexandru Boc sa intre in inchisoare. Tot maine veti afla si cum a ratat fotbalistul, care tocmai fusese desemnat cel mai bun jucator al tarii, participarea la Campionatul Mondial din 1970.
"Romania libera" si Asociatia
Civica "Militia Spirituala" va prezinta astazi in exclusivitate fragmente din stenograma sedintei din care rezulta faptul ca mai multi inalti functionari din Ministerul de Interne au fost sanctionati de Ceausescu din cauza "favorurilor" facute lui Boc. Stenograma mai arata si un alt aspect al tineretii actualului sef din fotbalul romanesc, necunoscut de publicul larg: Alexandru Boc a fost folosit de militieni ca "informator pe langa o banda de straini". Partea a doua a acestui material, in care Alexandru Boc explica cum a ajuns sa fie inchis, care au fost informatiile furnizate si cum i-a schimbat viata
interventia lui Ceausescu, o veti putea citi in numarul nostru de maine.
Alexandru Boc este in prezent unul dintre cei mai influenti oameni din fotbalul romanesc: este vicepresedintele LPF, fiind considerat mana dreapta a lui Dumitru Dragomir. Fostul fotbalist a fost insa cu multi ani in urma in centrul unui scandal care a penetrat pana la varful structurilor comuniste, in anturajul lui Nicolae Ceausescu. Pe vremea cand juca la Dinamo si astepta sa participe cu Nationala la Campionatul Mondial din Mexic, Boc s-a batut intr-un bar din Bucuresti, motiv pentru care a fost judecat si condamnat la inchisoare. A avut parte insa de un tratament foarte bun in detentie, fapt care a ajuns la urechile liderilor politici ai vremii, acestia dezbatand cazul lui intr-o sedinta a Comitetului Central al PCR la care a participat si Ceausescu. Din discutii reiese si un lucru necunoscut pana acum opiniei publice: fotbalistul fusese folosit de militieni ca informator.
Sedinta cu scantei
8 septembrie 1970. Comitetul Central al Partidului Comunist Roman se intalneste intr-o sedinta pe a carei ordine de zi se afla si o "informare referitoare la unele incalcari privind regimul de executare a pedepselor". Dezbaterile la care participa si Nicolae Ceausescu se axeaza practic in jurul unui singur personaj: Alexandru Boc, fotbalist al echipei nationale, aflat in arestul Militiei Capitalei. Iata cateva fragmente din stenogramele discutiilor purtate de liderii comunisti, aflate in Arhivele Nationale, Fond CC al PCR, in care numele sportivului a fost pronuntat de 25 de ori. Virgil Trofin, secretar al CC al PCR, a cerut lamuriri in legatura inlesnirile acordate lui Alexandru Boc in inchisoare. Ministrul de Interne Cornel Onescu a explicat ca aceasta ar fi fost o forma de recompensare a fotbalistului.
Cornel Onescu (ministrul de Interne): "Vreau sa informez secretariatul exact cum s-au petrecut lucrurile. Boc, cand a fost condamnat, a fost trimis la Militia Capitalei. Au venit si au cerut sa il foloseasca ca informator deoarece cunostea o multime de lucruri in legatura cu o banda de straini care plasase marci false in tara noastra. Eu am admis sa il foloseasca ca informator si, in primul rand, s-a cerut aprobare din partea Militiei Capitalei. Am fost informat si eu si a fost folosit ca informator. Ulterior, tovarasii i-au creat conditiile care i-au fost create. Cand s-a terminat cu aceasta banda, mi s-a prezentat o informare. Atunci am intrebat: s-a terminat cu situatia lui de informator, de ce nu il trimiteti la Vacaresti pe Boc?
Au venit si au spus ca, in mod legal
, il folosesc. De asemenea, ca mama lui a venit si la Consiliul de Ministri si fiind singurul intretinator de familie o sa fie gratiat si pana iese gratierea sa ramana acolo. Nu am stiut de conditiile create lui Boc la penitenciar. In ce priveste usurinta cu care am dat avizul pentru gratiere. Nu am stiut de conditiile care i s-au creat acolo si, in plus, stiam de mama lui ca a fost la audienta, ca cere gratierea lui, dar, spun sincer, n-am stiut de conditiile care i s-au creat".
"Cand am discutat cu Boc, arata ca un om care facuse doua concedii la mare."
In cursul dezbaterilor, liderii comunisti explica intr-un limbaj direct care au fost conditiile pe care le avea sportivul in inchisoare. Mai mult decat atat, adjunctul sefului Sectiei Militare al CC al PCR, Vasile Gheorghe, recunoaste ca informatiile obtinute in schimbul favorurilor nu au fost chiar "de prima mana".
Vasile Gheorghe: "Motivul pentru care a fost trimis Boc la Militia Capitalei a fost foarte subtire. Ceea ce a dat Boc in cazul cu marcile false putea sa le dea din penitenciar, de la punctul de lucru, nu de la Militia Capitalei. De fapt, Boc nu a vazut la fata macar pe unul din cei in cauza. A fost audiat si a dat informatii despre ceea ce stia. Generalul Chiriac a incalcat legea si nu i se poate spune ca n-a stiut, pentru ca este un om batran in Militie, nu se poate spune ca n-a stiut ca a incalcat legea mutandu-l pe Boc intr-o camera de pension.
El primea bani, primea vizite, iesea pe plafonul Militiei Capitalei, care este un obiectiv bine pazit. Cand am discutat cu Boc, arata ca un om care facuse doua concedii la mare. Ce ne-a spus Boc in legatura cu regimul care i s-a asigurat acolo? Cu lacrimi in ochi, mi-a spus: «Sunt uimit de modul in care tovarasii s-au purtat cu mine si sunt profund recunoscator». Avea si de ce sa fie, de fapt".
"Poate fi el stoperul stoperilor, nu putem admite asemenea manifestari"
Din dezbaterea "tovarasilor" pe marginea cazului Boc transpare uneori un umor involuntar, alteori limbajul de lemn
:
"Gheorghe Stoica (membru in Comitetul executiv CC al PCR): Fara indoiala, tovarasi, ca acesta este lucrul cel mai rau care poate sa existe, crearea de situatii de privilegiati in inchisori. Acest caz Boc probabil ca nu este singurul si probabil ca la aceia care au posibilitati, prieteni, spertuiala li se creeaza privilegii care numai de reeducare nu mai poate fi vorba. Masurile propuse in legatura cu cazul Boc sunt juste si merita sa i se atraga atentia tovarasului Cornel Onescu (ministrul Afacerilor Interne – n. red.) ca asemenea incalcari grosolane nu pot fi trecute cu vederea de noi.
Gheorghe Vasile: Propun ca Nicolae Chiriac (seful Militiei Bucuresti – n. red.) sa fie retrogradat la gradul de colonel.
Nicolae Ceausescu: Cand ati facut controlul acesta?
Cornel Onescu: Controlul s-a facut si a fost just, insa unul este regimul inchisorii si cazul lui Boc a fost nu la penitenciar, ci la arestul Militiei.
Ceausescu: Este incalcarea regimului de executare a pedepsei.
Onescu: Nu insa la penitenciar. In ceea ce priveste cazul Boc, eu v-am mai spus dumneavoastra, aici ca un fir rosu se vede slabiciunea unor cadre de-a noastre pentru fotbalisti. Chiriac a dat indicatii juste sa il puna acolo pentru ca acolo sunt celule mai grele ca la Vacaresti.
Paul Niculescu-Mizil (membru al Comitetului executiv al CC al PCR): Eu tin minte ca atunci cand Boc a facut infractiunea si atunci au fost incercari de a-l scoate basma curata pe acest cetatean care a savarsit o infractiune reprobabila si poate fi el stoperul stoperilor, nu putem admite asemenea manifestari. Este o mentalitate pe care unii din oamenii nostri o alimenteaza in legatura cu asemenea oameni, de toleranta, de privilegii si care nu duce nici la intarirea sportului si nici nu ofera un exemplu educativ. De aceea eu n-as fi pentru aceasta sanctiune data lui Chiriac de a-l retrage din functie. Toate lucrurile se reduc la acest Chiriac. Nu stiu daca s-a stat de vorba cu el.
Cornel Onescu (ministrul de Interne): Informarea se refera la mai multi.
Paul Niculescu-Mizil: Eu sunt de parere ca noi sa discutam foarte serios aceasta chestiune la minister, toti oamenii care sunt implicati sa fie sanctionati pe linie de partid.
Gheorghe Pana (membru CC al PCR): Conducerea ministerului sa ia masuri disciplinare asupra tuturor din minister care se fac vinovati in situatia lui Boc.
In continuare, cei prezenti la sedinta se impart in doua tabere, fiecare argumentand daca ministrul de Interne si seful Militiei Capitalei ar trebui sanctionati pentru modul in care au solutionat cazul Boc. Dilema este rezolvata de catre fostul dictator, care decide, in final, de unul singur masurile ce se impun.
Nicolae Ceausescu: Cred ca putem sa incheiem discutiile, tovarasi. In ceea ce priveste problema aceasta legata de scoaterea din inchisoare a lui Boc in mod ilegal, care este o incalcare a legalitatii socialiste, eu sunt de acord ca vinovatii sunt mai multi. In primul rand directorul penitenciarului n-are dreptul sa-l dea decat pe timp limitat pentru anchetare. Raspunderea pentru executarea pedepsei o are directorul inchisorii si directia generala a penitenciarelor si pentru cercetare nu se poate scoate pe timp nelimitat. Sunt de acord ca Chiriac sa fie scos din functie si retrogradat. In ceea ce-l priveste pe tovarasul Onescu, chiar dupa ce i s-a spus sa ia masuri tot a mai taraganat lucrurile si a cautat sa minimalizeze. Trebuie sa ii aplicam o sanctiune de partid si sa-i atragem atentia foarte serios. Iata, aceasta este concluzia pe care o trag eu. Daca sunteti de acord sa se procedeze asa? Da.
Are cineva alta parere? Nu. Atunci sa fim de acord asa."
» 224 de meciuri jucate in Divizia A
Alexandru Boc, in varsta de 62 de ani, este acum unul dintre cei mai influenti oameni din fotbalul romanesc. Este vicepresedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, fiind considerat mana dreapta a lui Dumitru Dragomir. Boc este cel care se ocupa de programarea meciurilor din Liga I, fiind delegat si ca observator. Numele sau a fost invocat in scandalul iscat anul trecut la meciul Steaua-Rapid, cand unul dintre jucatorii echipei din Giulesti a fost lovit in cap de un surub aruncat din tribuna. Steaua a scapat atunci fara sa primeasca sanctiune, fapt reprosat de rapidisti observatorului Alexandru Boc.
In cariera de fotbalist, vicepresedintele Ligii a trecut pe la Petrolul Ploiesti, Dinamo Bucuresti, Sportul Studentesc, Rapid Bucuresti si Universitatea Craiova. A jucat 224 de meciuri in Divizia A si a marcat 12 goluri. Fostul libero a fost selectionat de sase ori la nationala si a ratat participarea la Campionatul Mondial din Mexic deoarece se afla in puscarie.
In numarul de maine va prezentam partea a doua a acestui material, in care explicam de ce a ajuns Alexandru Boc sa intre in inchisoare. Tot maine veti afla si cum a ratat fotbalistul, care tocmai fusese desemnat cel mai bun jucator al tarii, participarea la Campionatul Mondial din 1970.
Ieftiniri spectaculoase la târgurile de case
Dezvoltatorii oferă discounturi de până la 15.000 de euro la achiziţia unui apartament şi locuri de parcare gratis
Oferta din luna septembrie a Târgului Imobiliar Naţional (TIMON) stă sub semnul stagnării din piaţă. Locuinţele sunt cu 40% mai ieftine decât prognozele de la începutul anului.
La tarabele expozanţilor tronează anunţuri cu discounturi substanţiale sau cu apartamente la preţuri similare celor de anul trecut. Astfel, cel puţin patru mari expozanţi au în ofertă garsoniere disponibile pentru circa 55.000 de euro. Este vorba despre apartamente în cadrul proiectelor Bragadiru Lake Project (52.000 de euro), Regal Residence (55.700 euro), Confort City (55.700 euro
) sau Primăvara Lujerului (56.000 de euro).
În cazul în care vă decideţi să achiziţionaţi un apartament, beneficiaţi de o parcare gratuită la Regal Residence, Primăvara Lujerului şi Confort City. Acestea sunt evaluate la valori cuprinse între 5.000 şi 15.000 de euro. Garsonierele au suprafeţe utile care încep de la 27 şi pot ajunge până la 38 de metri pătraţi.
Apartamentele cu două camere sunt oferite pentru minimum 92.000 de euro. Cel mai ieftin produs
din cadrul târgului îl reprezintă garsonierele în staţiunea Saturn, dezvoltate de Vigogeo Invest în cadrul proiectului Sofia Residence. Acestea pot fi achiziţionate pentru 32.900 de euro.
Oferta din luna septembrie a Târgului Imobiliar Naţional (TIMON) stă sub semnul stagnării din piaţă. Locuinţele sunt cu 40% mai ieftine decât prognozele de la începutul anului.
La tarabele expozanţilor tronează anunţuri cu discounturi substanţiale sau cu apartamente la preţuri similare celor de anul trecut. Astfel, cel puţin patru mari expozanţi au în ofertă garsoniere disponibile pentru circa 55.000 de euro. Este vorba despre apartamente în cadrul proiectelor Bragadiru Lake Project (52.000 de euro), Regal Residence (55.700 euro), Confort City (55.700 euro
) sau Primăvara Lujerului (56.000 de euro).
În cazul în care vă decideţi să achiziţionaţi un apartament, beneficiaţi de o parcare gratuită la Regal Residence, Primăvara Lujerului şi Confort City. Acestea sunt evaluate la valori cuprinse între 5.000 şi 15.000 de euro. Garsonierele au suprafeţe utile care încep de la 27 şi pot ajunge până la 38 de metri pătraţi.
Apartamentele cu două camere sunt oferite pentru minimum 92.000 de euro. Cel mai ieftin produs
din cadrul târgului îl reprezintă garsonierele în staţiunea Saturn, dezvoltate de Vigogeo Invest în cadrul proiectului Sofia Residence. Acestea pot fi achiziţionate pentru 32.900 de euro.
Traseul răpirii: Egipt - Sudan - graniţa cu Libia
A doua zi a negocierilor în luarea de ostatici din Egipt a înregistrat o realizare: identificarea locului unde au fost duşi cei 19 răpiţi.
Incertitudini, dezminţiri şi confuzie. Cuvintele-cheie ale zilei de ieri în negocierile iniţiate în jurul răpirii celor 19 persoane, printre care şi o româncă, din zona de sud a Egiptului. În lipsa confirmărilor oficiale, mare parte a informaţiilor sosite au fost lipsite de veridicitate sau, uneori, total contradictorii. Probabil cel mai bun exemplu în acest sens sunt chiar declaraţiile oficiale ale ministrului egiptean de externe, Ahmed Aboul Gheit, care, ieri, în decurs de numai două ore, a trecut de la anunţarea eliberării celor 19 la „situaţia privind turiştii din Egipt a rămas neschimbată“.
Şi soarta româncei răpite rămâne o adevărată nebuloasă. Ieşenii care şi-o amintesc din perioada de dinaintea plecării definitive a acesteia în Germania se limitează la a o caracteriza prin clasicele epitete „cuminte“ sau „studioasă“. Din Germania şi Elveţia, locul unde lucrează, în prezent, soţul Oanei Maria Kalis, linişte deplină. Cei care îi cunoşteau s-au arătat şocaţi de răpire, despre care au aflat din presa străină.
Principalii negociatori sunt germanii
Ieri, în jurul orei 15.30, MAE sudanez afirma că a descoperit locul unde s-ar afla ostaticii şi răpitorii, însă, completau oficialii citaţi, nu va fi declanşată o operaţiune care să pericliteze viaţa ostaticilor. Presupusul loc s-ar afla în Sudan, aproape de Libia, într-o regiune numită Gebel Ouenat. Principalii negociatori sunt reprezentanţii diplomaţiei germane, care comunică cu teroriştii prin intermediul unui telefon conectat la satelit. Miza operaţiunii de răpire ar fi, potrivit unor surse egiptene, obţinerea unei recompense consistente, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro
.
„Nu mi-a venit să cred când am auzit“
Lipsa oricăror informaţii confirmate oficial privind soarta româncei răpite şi a soţului acesteia se răsfrânge şi în declaraţiile foştilor colegi în domeniu ai celor doi: unii sunt bulversaţi de incident, alţii pur şi simplu nu ştiau că soţii Kalis au fost răpiţi de sudanezi înarmaţi. Oana Kalis a fost angajată, pentru un an, la o clinică de cercetare a tumorilor din Freiburg, sub supravegherea doctorului Bernd Hildenbrand. „Oana nu a lucrat niciodată ca doctor, doar în calitate
de cercetător. De altfel, ambii sunt bine văzuţi în domeniu. Ştiu că le plac locurile exotice mai ferite. Am vorbit cu familia lui Christoph, este foarte îngrijorată. Familia e foarte tracasată, toată lumea sună“, a declarat acesta.
Şi Michael Huber, om de ştiinţă, angajat la Institutul de Imunobiologie „Max Planck“, din Freiburg, care i-a fost şef lui Christoph Kalis, a avut numai cuvinte de laudă despre cei doi. „Amândoi au lucrat la institut. Sunt doi tineri doctori foarte promiţători şi pasionaţi de cercetarea biomedicală“, a spus Huber. Acesta a aflat despre răpire de la televiziune: „E incredibil, nu mi-a venit să cred când am auzit“, a adăugat acesta. În momentul de faţă Christoph Kalis este angajat al companiei
farmaceutice Novartis, cu sediul în Basel, Elveţia.
Incertitudini, dezminţiri şi confuzie. Cuvintele-cheie ale zilei de ieri în negocierile iniţiate în jurul răpirii celor 19 persoane, printre care şi o româncă, din zona de sud a Egiptului. În lipsa confirmărilor oficiale, mare parte a informaţiilor sosite au fost lipsite de veridicitate sau, uneori, total contradictorii. Probabil cel mai bun exemplu în acest sens sunt chiar declaraţiile oficiale ale ministrului egiptean de externe, Ahmed Aboul Gheit, care, ieri, în decurs de numai două ore, a trecut de la anunţarea eliberării celor 19 la „situaţia privind turiştii din Egipt a rămas neschimbată“.
Şi soarta româncei răpite rămâne o adevărată nebuloasă. Ieşenii care şi-o amintesc din perioada de dinaintea plecării definitive a acesteia în Germania se limitează la a o caracteriza prin clasicele epitete „cuminte“ sau „studioasă“. Din Germania şi Elveţia, locul unde lucrează, în prezent, soţul Oanei Maria Kalis, linişte deplină. Cei care îi cunoşteau s-au arătat şocaţi de răpire, despre care au aflat din presa străină.
Principalii negociatori sunt germanii
Ieri, în jurul orei 15.30, MAE sudanez afirma că a descoperit locul unde s-ar afla ostaticii şi răpitorii, însă, completau oficialii citaţi, nu va fi declanşată o operaţiune care să pericliteze viaţa ostaticilor. Presupusul loc s-ar afla în Sudan, aproape de Libia, într-o regiune numită Gebel Ouenat. Principalii negociatori sunt reprezentanţii diplomaţiei germane, care comunică cu teroriştii prin intermediul unui telefon conectat la satelit. Miza operaţiunii de răpire ar fi, potrivit unor surse egiptene, obţinerea unei recompense consistente, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro
.
„Nu mi-a venit să cred când am auzit“
Lipsa oricăror informaţii confirmate oficial privind soarta româncei răpite şi a soţului acesteia se răsfrânge şi în declaraţiile foştilor colegi în domeniu ai celor doi: unii sunt bulversaţi de incident, alţii pur şi simplu nu ştiau că soţii Kalis au fost răpiţi de sudanezi înarmaţi. Oana Kalis a fost angajată, pentru un an, la o clinică de cercetare a tumorilor din Freiburg, sub supravegherea doctorului Bernd Hildenbrand. „Oana nu a lucrat niciodată ca doctor, doar în calitate
de cercetător. De altfel, ambii sunt bine văzuţi în domeniu. Ştiu că le plac locurile exotice mai ferite. Am vorbit cu familia lui Christoph, este foarte îngrijorată. Familia e foarte tracasată, toată lumea sună“, a declarat acesta.
Şi Michael Huber, om de ştiinţă, angajat la Institutul de Imunobiologie „Max Planck“, din Freiburg, care i-a fost şef lui Christoph Kalis, a avut numai cuvinte de laudă despre cei doi. „Amândoi au lucrat la institut. Sunt doi tineri doctori foarte promiţători şi pasionaţi de cercetarea biomedicală“, a spus Huber. Acesta a aflat despre răpire de la televiziune: „E incredibil, nu mi-a venit să cred când am auzit“, a adăugat acesta. În momentul de faţă Christoph Kalis este angajat al companiei
farmaceutice Novartis, cu sediul în Basel, Elveţia.
Notiţele lui Băsescu: Apocalipsa vine în 2009
ărăcie din ianuarie, generată de pomeni electorale, legi date pentru clientela politică, justiţie subordonată „hidrei corupţiei“ - mesajele din ciorna discursului de azi din Parlament.
Şeful statului ar putea reproşa astăzi, conform unor surse din Administraţia Prezidenţială, în discursul pe care urmează să-l rostească în faţa plenurilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, adoptarea unor serii de legi „pentru clienţii politici”. Este vorba despre legile pe care Traian Băsescu a refuzat să le promulge şi pe care fie le-a returnat Parlamentului pentru revizuire, fie le-a atacat la Curtea Constituţională.
Surse din Administraţia Prezidenţială ne-au declarat că nu este exclus, conform proiectului de discurs, ca şeful statului să le impute senatorilor şi deputaţilor că au transformat, prin promovarea unor astfel de legi, Parlamentul naţional „într-un Parlament al clientelei politice şi al intereselor meschine personale ori de grup”.
Printre legile pe care preşedintele le-ar include pe lista reproşurilor se află cea pentru modificarea şi completarea Legii nr.
10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, cererea de reexaminare asupra Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2007 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Şeful statului nu va ezita să denunţe în faţa parlamentarilor „atacurile masive ale hidrei corupţiei” prin încercarea de a-l schimba din funcţie cu orice preţ pe procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. În discurs, Traian Băsescu e pregătit să-l atace pe ministrul Justiţiei, dar şi întregul Guvern pentru „propunerea indecentă” a numirii Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, în pofida avizului negativ al CSM. Mai este de aşteptat ca şeful statului să utilizeze cuvinte grele de catalogare a gestului ministrului Justiţiei: „tupeu”, „obrăznicie”. Nu în ultimul rând, preşedintele va reproşa Parlamentului tentativa de încălcare a Constituţiei prin suprimarea prerogativei sale de a numi procurorii-şefi, ca urmare a amendamentului propus de Comisia juridică a Senatului la Legea organizării judecătoreşti.
Declaraţia-şoc ar fi însă cea din zonele economică şi socială. Traian Băsescu are de gând să le spună parlamentarilor că pomana electorală dată
de guvernul PNL în urma şantajului PSD - majorarea în avans a pensiilor şi a salariilor profesorilor - îi va costa
scump pe români încă din luna ianuarie a anului viitor, când, conform unor prognoze puse la dispoziţia şefului statului de serviciile secrete, un val de scumpiri va afecta puternic puterea de cumpărare.
Surse din Palatul Cotroceni ne-au mai explicat că Traian Băsescu va veni în faţa Parlamentului şi cu un raport despre situaţia de securitate din regiune, în urma războiului din Georgia, şi ar urma să pună la dispoziţia parlamentarilor nopaper-ul trimis UE şi NATO în urma vizitelor sale fulger în Republica Moldova, Ucraina, Republica Azerbaidjan, Turcia şi Georgia.
Parlamentul adoptă pe bandă legile respinse de Băsescu
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 a fost trimisă de Băsescu spre reexaminare Parlamentului, însă chiar ieri la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor ea a fost adoptată din nou în forma respinsă de preşedinte. Legea prevede imposibilitatea retrocedării imobilelor cumpărate de chiriaşi. Legea privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa a fost de asemenea retrimisă Parlamentului spre reexaminare, Băsescu acuzând interesul direct al grupului PSD de la Constanţa, condus de Radu
Şeful statului ar putea reproşa astăzi, conform unor surse din Administraţia Prezidenţială, în discursul pe care urmează să-l rostească în faţa plenurilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, adoptarea unor serii de legi „pentru clienţii politici”. Este vorba despre legile pe care Traian Băsescu a refuzat să le promulge şi pe care fie le-a returnat Parlamentului pentru revizuire, fie le-a atacat la Curtea Constituţională.
Surse din Administraţia Prezidenţială ne-au declarat că nu este exclus, conform proiectului de discurs, ca şeful statului să le impute senatorilor şi deputaţilor că au transformat, prin promovarea unor astfel de legi, Parlamentul naţional „într-un Parlament al clientelei politice şi al intereselor meschine personale ori de grup”.
Printre legile pe care preşedintele le-ar include pe lista reproşurilor se află cea pentru modificarea şi completarea Legii nr.
10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, cererea de reexaminare asupra Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2007 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Şeful statului nu va ezita să denunţe în faţa parlamentarilor „atacurile masive ale hidrei corupţiei” prin încercarea de a-l schimba din funcţie cu orice preţ pe procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. În discurs, Traian Băsescu e pregătit să-l atace pe ministrul Justiţiei, dar şi întregul Guvern pentru „propunerea indecentă” a numirii Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, în pofida avizului negativ al CSM. Mai este de aşteptat ca şeful statului să utilizeze cuvinte grele de catalogare a gestului ministrului Justiţiei: „tupeu”, „obrăznicie”. Nu în ultimul rând, preşedintele va reproşa Parlamentului tentativa de încălcare a Constituţiei prin suprimarea prerogativei sale de a numi procurorii-şefi, ca urmare a amendamentului propus de Comisia juridică a Senatului la Legea organizării judecătoreşti.
Declaraţia-şoc ar fi însă cea din zonele economică şi socială. Traian Băsescu are de gând să le spună parlamentarilor că pomana electorală dată
de guvernul PNL în urma şantajului PSD - majorarea în avans a pensiilor şi a salariilor profesorilor - îi va costa
scump pe români încă din luna ianuarie a anului viitor, când, conform unor prognoze puse la dispoziţia şefului statului de serviciile secrete, un val de scumpiri va afecta puternic puterea de cumpărare.
Surse din Palatul Cotroceni ne-au mai explicat că Traian Băsescu va veni în faţa Parlamentului şi cu un raport despre situaţia de securitate din regiune, în urma războiului din Georgia, şi ar urma să pună la dispoziţia parlamentarilor nopaper-ul trimis UE şi NATO în urma vizitelor sale fulger în Republica Moldova, Ucraina, Republica Azerbaidjan, Turcia şi Georgia.
Parlamentul adoptă pe bandă legile respinse de Băsescu
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 a fost trimisă de Băsescu spre reexaminare Parlamentului, însă chiar ieri la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor ea a fost adoptată din nou în forma respinsă de preşedinte. Legea prevede imposibilitatea retrocedării imobilelor cumpărate de chiriaşi. Legea privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa a fost de asemenea retrimisă Parlamentului spre reexaminare, Băsescu acuzând interesul direct al grupului PSD de la Constanţa, condus de Radu
Traian Băsescu: Voi conlucra cu orice guvern care nu răspunde intereselor oligarhiei
raian Băsescu s-a adresat în această dimineaţă plenului reunit al Parlamentului. Preşedintele a prezentat mesaje pe teme de politică internă şi externă. Şedinta a fost prezidată de Norica Nicolai şi Eugen Nicolicea.
Băsescu a vorbit despre încrederea în sistemul judiciar care este în acest moment destul de scăzută. El a mai subliniat că pentru mulţi cetăţeni, justiţia este un lux pe care nu şi-l mai pot permite. Cu toate acestea, după aderarea la Uniunea Europeană, reforma sistemului judiciar a fost accelerată. Organismele de monitorizare ale Uniunii Europene au apreciat reformele din justiţie ale României. "Dosare
a trei foşti miniştri, a 14 parlamentari se află în instanţă, o performanţă care probează că justiţia a început să fie eficientă. Totuşi mai sunt multe altele de făcut în justiţie", susţine Băsescu.
"Este nevoie de o nouă viziune, noi instrumente de guvernare democratică, noi atitudini, noi comportamente", a declarat preşedintele. Un eveniment foarte important este introducerea votului uninominal, chiar dacă nu conform variantei dorite de cetăţeni la referendumul din noiembrie 2007. "Adoptarea unui nou mod de alegere a parlamentarilor este un pas înainte către reforma clasei politice, pas care dovedeşte că nevoia de schimbare este recunoscută inclusiv de oamenii politici", susţine Băsescu.
Un alt subiect despre care a vorbit Traian Băsescu a fost situaţia economică a ţării. Preşedintele susţine că structura acesteia este una dintre cele mai scăzute din toate ţările Uniunii Europene în acest moment. Una dintre probleme ar fi că România alocă ineficient resursele pe care le deţine. Băsescu a dat ca exemplu PIB-ul pe locuitor din România care nu reprezintă decât 40% din media europeană.
O altă problemă ar fi în acest moment, conform preşedintelui, alocarea ineficientă a mâinii de lucru. România are nevoie de timp pentru a face un salt in eficienţă iar rezerva strategică de eficienţă a României este la ţară, în mediul rural. Băsescu mai susţine că schimbarea locurilor de muncă în mediul rural ar însemna o îmbunătăţire a calităţii vieţii, o modernizare a României.
Băsescu a susţinut că va conlucra cu orice guvern care răspunde provocărilor României de astăzi şi care nu răspunde intereselor oligarhiei, făcând totodată apel la o campanie electorală bazată pe programe şi politici. El a mai spus în mesajul de astăzi adresat Parlamentului, că se aşteaptă la o campanie electorală care să fie ocazia confruntării între programe şi politici, bazată pe soluţii realiste, şi nu pe promisiuni demagogice. "Voi conlucra cu orice guvern care răspunde provocărilor României de astăzi şi care nu răspunde intereselor oligarhiei. Voi conlucra cu orice guvern care foloseşte creşterea economică pentru a investi în România viitorului, un guvern care nu este gata să sacrifice interesele generale pentru interesele personale sau de grup", a adăugat Băsescu.
În 8 septembrie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să se adreseze Parlamentului pe data de 24 septembrie pentru a prezenta un raport privind politica internă şi externă a României.
Parlamentarii au putut asculta discursul dar nu au putut interveni decât pe probleme legate de procedură. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor a absentat de la această şedinţă deoarece nu a vrut să îl umilească încă odată pe Băsescu.
Potrivit art.88 din Constituţie, preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.
Ultima oară când Traian Băsescu s-a adresat Parlamentului a fost la sfârşitul lunii mai, anul trecut, după referendumului pentru demiterea sa. Un alt mesaj a fost prezentat de preşedinte în februarie 2007, când şeful statului a consultat deputaţii şi senatorii în legătură cu organizarea unui referendum pentru votul uninominal.
De asemenea, unul dintre momentele importante în care şeful statului s-a adresat Parlamentului a fost în decembrie 2006, cu ocazia prezentării Raportului Tismăneanu privind condamnarea comunismului, şedinţă ce a fost boicotată de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.
Băsescu a vorbit despre încrederea în sistemul judiciar care este în acest moment destul de scăzută. El a mai subliniat că pentru mulţi cetăţeni, justiţia este un lux pe care nu şi-l mai pot permite. Cu toate acestea, după aderarea la Uniunea Europeană, reforma sistemului judiciar a fost accelerată. Organismele de monitorizare ale Uniunii Europene au apreciat reformele din justiţie ale României. "Dosare
a trei foşti miniştri, a 14 parlamentari se află în instanţă, o performanţă care probează că justiţia a început să fie eficientă. Totuşi mai sunt multe altele de făcut în justiţie", susţine Băsescu.
"Este nevoie de o nouă viziune, noi instrumente de guvernare democratică, noi atitudini, noi comportamente", a declarat preşedintele. Un eveniment foarte important este introducerea votului uninominal, chiar dacă nu conform variantei dorite de cetăţeni la referendumul din noiembrie 2007. "Adoptarea unui nou mod de alegere a parlamentarilor este un pas înainte către reforma clasei politice, pas care dovedeşte că nevoia de schimbare este recunoscută inclusiv de oamenii politici", susţine Băsescu.
Un alt subiect despre care a vorbit Traian Băsescu a fost situaţia economică a ţării. Preşedintele susţine că structura acesteia este una dintre cele mai scăzute din toate ţările Uniunii Europene în acest moment. Una dintre probleme ar fi că România alocă ineficient resursele pe care le deţine. Băsescu a dat ca exemplu PIB-ul pe locuitor din România care nu reprezintă decât 40% din media europeană.
O altă problemă ar fi în acest moment, conform preşedintelui, alocarea ineficientă a mâinii de lucru. România are nevoie de timp pentru a face un salt in eficienţă iar rezerva strategică de eficienţă a României este la ţară, în mediul rural. Băsescu mai susţine că schimbarea locurilor de muncă în mediul rural ar însemna o îmbunătăţire a calităţii vieţii, o modernizare a României.
Băsescu a susţinut că va conlucra cu orice guvern care răspunde provocărilor României de astăzi şi care nu răspunde intereselor oligarhiei, făcând totodată apel la o campanie electorală bazată pe programe şi politici. El a mai spus în mesajul de astăzi adresat Parlamentului, că se aşteaptă la o campanie electorală care să fie ocazia confruntării între programe şi politici, bazată pe soluţii realiste, şi nu pe promisiuni demagogice. "Voi conlucra cu orice guvern care răspunde provocărilor României de astăzi şi care nu răspunde intereselor oligarhiei. Voi conlucra cu orice guvern care foloseşte creşterea economică pentru a investi în România viitorului, un guvern care nu este gata să sacrifice interesele generale pentru interesele personale sau de grup", a adăugat Băsescu.
În 8 septembrie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să se adreseze Parlamentului pe data de 24 septembrie pentru a prezenta un raport privind politica internă şi externă a României.
Parlamentarii au putut asculta discursul dar nu au putut interveni decât pe probleme legate de procedură. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor a absentat de la această şedinţă deoarece nu a vrut să îl umilească încă odată pe Băsescu.
Potrivit art.88 din Constituţie, preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.
Ultima oară când Traian Băsescu s-a adresat Parlamentului a fost la sfârşitul lunii mai, anul trecut, după referendumului pentru demiterea sa. Un alt mesaj a fost prezentat de preşedinte în februarie 2007, când şeful statului a consultat deputaţii şi senatorii în legătură cu organizarea unui referendum pentru votul uninominal.
De asemenea, unul dintre momentele importante în care şeful statului s-a adresat Parlamentului a fost în decembrie 2006, cu ocazia prezentării Raportului Tismăneanu privind condamnarea comunismului, şedinţă ce a fost boicotată de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.
Senatorii au furat dosarul spionilor
enatul a secretizat toate documentele pe baza carora a dat aviz de incepere a urmarii penale impotriva fostului ministru PC al Economiei * In lipsa originalelor, arhivate de Senat, procurorii nu mai pot continua ancheta in cazul lui Codrut Seres, acuzat de tradare
Senatorii au pretins ca dau unda verde inceperii urmaririi penale in cazul fostului ministru al Economiei
, conservatorul Codrut Seres, dar de fapt au tergiversat intregul proces. Procedeul a fost realizat prin decizia de a secretiza toate documentele primite de la procurori, in cazul fostului membru al Cabinetului Tariceanu.
In cele 70 de volume pe care plenul le-a secretizat se regasesc si documente in original, motiv pentru care Parchetul nu poate incepe urmarirea penala impotriva lui Seres.
Norica Nicolai, presedintele Comisiei juridice, ne-a declarat ca astazi plenul va trebui sa desecretizeze documentele pentru a le putea returna procurorilor.
Hotararea Senatului nr. 39 din 26 august (aparuta in Monitorul Oficial nr. 626 din 28 august), cu privire la cererea de urmarire penala a senatorului Seres Ioan Codrut, spune in preambulul sau ca "actele si documentele inaintate Senatului sunt copii
, originalele ramanand la organele de ancheta", motiv pentru care "se secretizeaza si se arhiveaza la Senat". Hotararea este semnata de presedintele acestui for, pesedistul Nicolae Vacaroiu. Chiar daca reprezentantii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) nu spun explicit, Senatul a adoptat o decizie pe baza unei constatari false, aceea ca toate documentele nu sunt in original. Nici un senator nu a fost capabil sa ne explice de ce a fost nevoie ca o Camera a Parlamentului sa arhiveze si sa secretizeze 70 de volume primite de la o institutie a statului, in loc sa le returneze expeditorului. Unii specialisti in drept penal consultati de Hotnews sustin ca hotararea Senatului este nelegala, iar potrivit legii informatiilor clasificate, secretizarea unor documente se poate face doar catre institutia care le-a emis. In opinia specialistilor citati, decizia Senatului de a secretiza si arhiva dosarul original al fostului ministru Seres, ar putea afecta cursul unor eventuale procese.
"Probabil este o confuzie"
Procurorul Codrut Olaru, seful DIICOT din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, considera ca senatorii vor trimite in scurt timp dosarul "Seres"inapoi la Parchet, pentru continuarea cercetarilor. "Cred ca este vorba de o confuzie. Hotararea Senatului nu trebuie privita stricto senso. Intr-adevar exista o mentiune privind arhivarea dosarului. Eu le-am explicat ca este vorba de dosarul
pe care noi facem urmarirea penala. Si daca imi amintesc bine, in urma cu circa zece zile, Procurorul General al Romaniei a facut o adresa in care solicita presedintelui Senatului returnarea dosarului. In lege scrie foarte clar ca noi trebuie sa trimitem Senatului dosarul cauzei. Ei au considerat ca o parte din piesele dosarului, este un dosar extrem de mare, cu peste 70 de volume, sunt xeroxate. Si intr-adevar, intr-un asemenea volum de lucrari existau si copii xerox. Dar eu nu cred ca se va merge pana acolo incat sa ni se refuze restituirea dosarului. Probabil este o confuzie. Mingea e la ei in teren, iar noi nu putem face ancheta, nu putem nici macar sa-i aducem la cunostinta dlui Seres invinuirile, in lipsa acestui dosar. Practic, trebuie sa ni-l restituie si am semnale ca la nivelul comisiei speciale de la Senat se va reanaliza cererea de restituire a dosarului si i se va da curs", ne-a declarat procurorul Codrut Olaru. El a mentionat ca la DIICOT se afla copii ale "dosarului Seres" arhivate la dosarul de casa
, care pot constitui oricand "o baza de plecare" pentru ancheta.
DIICOT trebuia sa aiba copii
"Mi se pare hilara o asemenea situatie in care DIICOT s-a pus singur spunand ca nu mai are parti din dosarul original. Ei trebuiau sa aiba copii dupa fiecare document trimis secretizat la Senat. Dosarul a fost transmis secretizat la Senat, tocmai pentru a nu transpira date. Eu nu am vazut nici o fila din acest dosar"
Codrut SERES (Anca HRIBAN, Razvan SAVALIUC)
Norica Nicolai (PNL), presedinte Comisia Juridica Senat
"Vom decide in plen"
"Exista un articol in hotararea respectiva care prevede secretizarea si arhivarea dosarului de catre Senat. Noi am primit o copie
a dosarului, pentru ca doamna procuror general nu are documente originale, doar copii. Vom decide maine in plen referitor la o solutie pentru rezolvarea acestei situatii. Cel mai probabil vom modifica articolul respectiv si vom trimite procurorilor o copie a dosarului".
Serban Nicolae (PSD), senator in Comisia Juridica
"O chestiune smechereasca"
"Am primit doar copia in dosarul lui Seres. Avem inclusiv copia copertilor dosarului. Este de fapt o chestiune smechereasca. In dosarul lui Seres s-a disjuns cine a fost trimis in judecata, actele in original sunt la dosarele celor trimisi in judecata, iar noua ni s-a trimis o copie. Daca e cum spun ei, se pune problema de ce nu au facut copii pe care sa scrie conform cu originalul si in ce context l-au audiat pe Vasile Blaga ca martor in acest dosar, daca nu aveau dosarul. Noi avem copii si de la DNA. Ei ne-au spus in adrese ca avem in copie dosarul cauzei. CD-urile cu interceptarile, scrie pe ele copie, DNA ne-a spus foarte clar ca sunt copii. Si pe ele e pusa stampila DNA pe fiecare fila. DIICOT nu a scris nimic. Atunci o sa facem o copie la copie si le-o trimitem. In nici un caz nu am avut originalul".
Peter Eckstein Kovacs (UDMR), membru al Comisiei Juridice a Senatului
"O masura nefericita"
"Cert este ca aceasta prevedere din hotarare s-a facut pe genunchi in plenul Senatului. A fost o masura nefericita pentru ca noi nu suntem nici arhiva, nici librarie, ca atare nu aveam de ce sa o pastram chiar daca este o copie pentru ca nu suntem o putere judecatoreasca. Se preconizeaza sa se faca o copie la copie si volumele care ne-au fost trimise sa fie returnate. Si mai bine ar fi sa se modifice hotararea Senatului si sa scapam de aceste dosare. Din cele 70 de volume primite nu mai retin unde sunt originale si nu. Oricum nu avem de ce sa tinem la noi dosarele".
Ion Chelaru (PSD), senator in Comisia Juridica
"Nu ne jucam aici"
"Nu stiu nimic. Eu lipseam din tara cand a fost discutat dosarul, discutati cu cineva care a vazut direct. In principal, Parchetul nu transmite piese originale. Eu nu cred ca in mod special Parchetul a facut un exces si a trimis originalele la Senat. Daca a facut-o, le va primi inapoi sigur. Procurorii trebuie sa si dovedeasca ceea ce spun, pentru ca atunci cand faci o afirmatie in fata cuiva trebuie sa si dovedesti. Eu nu spun ca nu, eu spun ca nu stiu. Dar nu ne jucam aici, trebuie reconstituit dosarul, nu putem face dosar penal din copii. Procurorii au o problema, eu nu cred ca ei au trimis originalul, dar daca au facut-o atunci o sa primeasca originalul, nu e nici o problema. Noi nu suntem o institutie care face copii la documente. Noi ceea ce am primit - daca am primit o copie - indosariem si ramane la noi. Daca s-a primit originalul, acesta se restituie".
Vasile Ungureanu (PSD), membru Comisia Juridica Senat
"Nu pot sa-mi dau seama"
"Nu stiu daca au fost copii sau documente originale, n-am facut distinctia, dar nu cred ca este o problema ceea ce sustin domnii procurori. Pentru ca daca ei au trimis originalul acest aspect rezulta clar din hartiile pe care le-au trimis si care au fost inregistrate. Eu n-am citit hartiile prin care a venit dosarul, eu am luat fascicolele acelea pe care le-am citit. Au fost foarte multe copii, in general copii au venit la noi. Deci, pe ceea ce eu am pus mana si am citit nu mi-am putut da seama ca sunt originale. Fascicolele acelea ce le-am vazut eu erau copii dupa documente, nu-mi dau seama daca erau originale, dar daca se va studia problema aceasta la nivel administrativ se poate rezolva. Se poate rezolva discutandu-se cu doamna presedinte Norica Nicolai si dansa va examina impreuna cu staff-ul care a reglementat circuitul acestor documente care au avut un caracter de confidentialitate si se va vedea daca noi avem originalul trimis de procurori si atunci ii vom pastra sau vom restitui originalul pastrand niste copii.(...) Credeti-ma, m-ati surprins cu intrebarea asta si nu pot sa-mi dau seama daca au fost originalele lor de lucru si ne-au transmis noua chiar originalele si au ramas fara nici un document".
Senatorii au pretins ca dau unda verde inceperii urmaririi penale in cazul fostului ministru al Economiei
, conservatorul Codrut Seres, dar de fapt au tergiversat intregul proces. Procedeul a fost realizat prin decizia de a secretiza toate documentele primite de la procurori, in cazul fostului membru al Cabinetului Tariceanu.
In cele 70 de volume pe care plenul le-a secretizat se regasesc si documente in original, motiv pentru care Parchetul nu poate incepe urmarirea penala impotriva lui Seres.
Norica Nicolai, presedintele Comisiei juridice, ne-a declarat ca astazi plenul va trebui sa desecretizeze documentele pentru a le putea returna procurorilor.
Hotararea Senatului nr. 39 din 26 august (aparuta in Monitorul Oficial nr. 626 din 28 august), cu privire la cererea de urmarire penala a senatorului Seres Ioan Codrut, spune in preambulul sau ca "actele si documentele inaintate Senatului sunt copii
, originalele ramanand la organele de ancheta", motiv pentru care "se secretizeaza si se arhiveaza la Senat". Hotararea este semnata de presedintele acestui for, pesedistul Nicolae Vacaroiu. Chiar daca reprezentantii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) nu spun explicit, Senatul a adoptat o decizie pe baza unei constatari false, aceea ca toate documentele nu sunt in original. Nici un senator nu a fost capabil sa ne explice de ce a fost nevoie ca o Camera a Parlamentului sa arhiveze si sa secretizeze 70 de volume primite de la o institutie a statului, in loc sa le returneze expeditorului. Unii specialisti in drept penal consultati de Hotnews sustin ca hotararea Senatului este nelegala, iar potrivit legii informatiilor clasificate, secretizarea unor documente se poate face doar catre institutia care le-a emis. In opinia specialistilor citati, decizia Senatului de a secretiza si arhiva dosarul original al fostului ministru Seres, ar putea afecta cursul unor eventuale procese.
"Probabil este o confuzie"
Procurorul Codrut Olaru, seful DIICOT din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, considera ca senatorii vor trimite in scurt timp dosarul "Seres"inapoi la Parchet, pentru continuarea cercetarilor. "Cred ca este vorba de o confuzie. Hotararea Senatului nu trebuie privita stricto senso. Intr-adevar exista o mentiune privind arhivarea dosarului. Eu le-am explicat ca este vorba de dosarul
pe care noi facem urmarirea penala. Si daca imi amintesc bine, in urma cu circa zece zile, Procurorul General al Romaniei a facut o adresa in care solicita presedintelui Senatului returnarea dosarului. In lege scrie foarte clar ca noi trebuie sa trimitem Senatului dosarul cauzei. Ei au considerat ca o parte din piesele dosarului, este un dosar extrem de mare, cu peste 70 de volume, sunt xeroxate. Si intr-adevar, intr-un asemenea volum de lucrari existau si copii xerox. Dar eu nu cred ca se va merge pana acolo incat sa ni se refuze restituirea dosarului. Probabil este o confuzie. Mingea e la ei in teren, iar noi nu putem face ancheta, nu putem nici macar sa-i aducem la cunostinta dlui Seres invinuirile, in lipsa acestui dosar. Practic, trebuie sa ni-l restituie si am semnale ca la nivelul comisiei speciale de la Senat se va reanaliza cererea de restituire a dosarului si i se va da curs", ne-a declarat procurorul Codrut Olaru. El a mentionat ca la DIICOT se afla copii ale "dosarului Seres" arhivate la dosarul de casa
, care pot constitui oricand "o baza de plecare" pentru ancheta.
DIICOT trebuia sa aiba copii
"Mi se pare hilara o asemenea situatie in care DIICOT s-a pus singur spunand ca nu mai are parti din dosarul original. Ei trebuiau sa aiba copii dupa fiecare document trimis secretizat la Senat. Dosarul a fost transmis secretizat la Senat, tocmai pentru a nu transpira date. Eu nu am vazut nici o fila din acest dosar"
Codrut SERES (Anca HRIBAN, Razvan SAVALIUC)
Norica Nicolai (PNL), presedinte Comisia Juridica Senat
"Vom decide in plen"
"Exista un articol in hotararea respectiva care prevede secretizarea si arhivarea dosarului de catre Senat. Noi am primit o copie
a dosarului, pentru ca doamna procuror general nu are documente originale, doar copii. Vom decide maine in plen referitor la o solutie pentru rezolvarea acestei situatii. Cel mai probabil vom modifica articolul respectiv si vom trimite procurorilor o copie a dosarului".
Serban Nicolae (PSD), senator in Comisia Juridica
"O chestiune smechereasca"
"Am primit doar copia in dosarul lui Seres. Avem inclusiv copia copertilor dosarului. Este de fapt o chestiune smechereasca. In dosarul lui Seres s-a disjuns cine a fost trimis in judecata, actele in original sunt la dosarele celor trimisi in judecata, iar noua ni s-a trimis o copie. Daca e cum spun ei, se pune problema de ce nu au facut copii pe care sa scrie conform cu originalul si in ce context l-au audiat pe Vasile Blaga ca martor in acest dosar, daca nu aveau dosarul. Noi avem copii si de la DNA. Ei ne-au spus in adrese ca avem in copie dosarul cauzei. CD-urile cu interceptarile, scrie pe ele copie, DNA ne-a spus foarte clar ca sunt copii. Si pe ele e pusa stampila DNA pe fiecare fila. DIICOT nu a scris nimic. Atunci o sa facem o copie la copie si le-o trimitem. In nici un caz nu am avut originalul".
Peter Eckstein Kovacs (UDMR), membru al Comisiei Juridice a Senatului
"O masura nefericita"
"Cert este ca aceasta prevedere din hotarare s-a facut pe genunchi in plenul Senatului. A fost o masura nefericita pentru ca noi nu suntem nici arhiva, nici librarie, ca atare nu aveam de ce sa o pastram chiar daca este o copie pentru ca nu suntem o putere judecatoreasca. Se preconizeaza sa se faca o copie la copie si volumele care ne-au fost trimise sa fie returnate. Si mai bine ar fi sa se modifice hotararea Senatului si sa scapam de aceste dosare. Din cele 70 de volume primite nu mai retin unde sunt originale si nu. Oricum nu avem de ce sa tinem la noi dosarele".
Ion Chelaru (PSD), senator in Comisia Juridica
"Nu ne jucam aici"
"Nu stiu nimic. Eu lipseam din tara cand a fost discutat dosarul, discutati cu cineva care a vazut direct. In principal, Parchetul nu transmite piese originale. Eu nu cred ca in mod special Parchetul a facut un exces si a trimis originalele la Senat. Daca a facut-o, le va primi inapoi sigur. Procurorii trebuie sa si dovedeasca ceea ce spun, pentru ca atunci cand faci o afirmatie in fata cuiva trebuie sa si dovedesti. Eu nu spun ca nu, eu spun ca nu stiu. Dar nu ne jucam aici, trebuie reconstituit dosarul, nu putem face dosar penal din copii. Procurorii au o problema, eu nu cred ca ei au trimis originalul, dar daca au facut-o atunci o sa primeasca originalul, nu e nici o problema. Noi nu suntem o institutie care face copii la documente. Noi ceea ce am primit - daca am primit o copie - indosariem si ramane la noi. Daca s-a primit originalul, acesta se restituie".
Vasile Ungureanu (PSD), membru Comisia Juridica Senat
"Nu pot sa-mi dau seama"
"Nu stiu daca au fost copii sau documente originale, n-am facut distinctia, dar nu cred ca este o problema ceea ce sustin domnii procurori. Pentru ca daca ei au trimis originalul acest aspect rezulta clar din hartiile pe care le-au trimis si care au fost inregistrate. Eu n-am citit hartiile prin care a venit dosarul, eu am luat fascicolele acelea pe care le-am citit. Au fost foarte multe copii, in general copii au venit la noi. Deci, pe ceea ce eu am pus mana si am citit nu mi-am putut da seama ca sunt originale. Fascicolele acelea ce le-am vazut eu erau copii dupa documente, nu-mi dau seama daca erau originale, dar daca se va studia problema aceasta la nivel administrativ se poate rezolva. Se poate rezolva discutandu-se cu doamna presedinte Norica Nicolai si dansa va examina impreuna cu staff-ul care a reglementat circuitul acestor documente care au avut un caracter de confidentialitate si se va vedea daca noi avem originalul trimis de procurori si atunci ii vom pastra sau vom restitui originalul pastrand niste copii.(...) Credeti-ma, m-ati surprins cu intrebarea asta si nu pot sa-mi dau seama daca au fost originalele lor de lucru si ne-au transmis noua chiar originalele si au ramas fara nici un document".
Violata si filmata de trei politisti
Trei agenti ai Politiei de Frontiera sunt acuzati de viol cu perversiuni. Victima, o tânara studenta la Drept si la Psihologie, angajata a departamentului Publicitate la o publicatie din Giurgiu, este chiar amica unuia dintre agresori. Fapta s-a consumat in garsoniera acestuia din urma, iar la ceea ce a urmat au participat si alti doi colegi din cadrul IJPF Calarasi. Agresorii au atras-o pe tânara prin pretextul organizarii unei petreceri de ziua de nastere a unuia dintre ei.
♦ Urmarea a fost una de cosmar pentru tânara. Aproape cinci ore de perversiuni sexuale si viol in grup. Totul a fost filmat pe telefoanele mobile de catre cei trei politisti de frontiera. Intr-un moment de neatentie, victima a reusit sa trimita un SMS, prin care a cerut ajutor fratelui ei. In scurt timp, jandarmii au batut la usa violatorilor. Agresorii le-au deschis abia dupa o jumatate de ora. Victima a fost dusa in bucatarie, unde, sub amenintarea unui cutit, a fost somata sa taca.
♦ Larisa Ciobanu, victima violului, a dat un amplu interviu ziarului “Gardianul”. Ea povesteste scena groazei: “Marius Lutan mi-a dat o palma. Lovitura a fost atât de puternica, incât m-a aruncat pur si simplu la podea. S-a oprit, m-a luat de mâna si m-a târât pâna in sufragerie. (…) M-au obligat sa intretin diverse relatii sexuale cu toti trei. Singurul care m-a batut a fost Marius, ceilalti doi doar m-au amenintat ca, daca nu fac cum vor ei, o sa devin o fata de produs”.
Protagonistii acestui megascandal sexual sunt trei agenti de politie de la Frontiera. Este vorba despre Marius Bogdan Lutan, in vârsta de 25 de ani, angajat al IJPF Giurgiu, Laurentiu Jianu, in vârsta de 21 de ani, si Florin Nelu Stancu, de 23 de ani, ultimii doi fiind angajati ai IJPF Calarasi. Victima celor trei este Ionela Larisa Ciobanu, in vârsta de 22 de ani, studenta la facultatile de Drept si Psihologie in cadrul Universitatii “Spiru Haret” din Giurgiu si angajata a Departamentului de Publicitate in cadrul publicatiei “Saptamâna Giurgiuveana”. Potrivit anchetatorilor, in noaptea de 20 spre 21 septembrie, in jurul orelor 3.00, Marius Lutan impreuna cu cei doi agenti din cadrul IJPF Calarasi au intretinut, prin violenta, relatii sexuale cu tânara Larisa, impotriva vointei acesteia. Fapta a fost savârsita pe fondul consumului excesiv de alcool, cu ocazia sarbatoririi zilei de nastere a lui Marius Lutan. “In urma examinarii medico-legale, s-a constatat ca victima prezinta leziuni traumatice, corporale si anale, care au putut fi produse
prin lovire cu corpuri dure
si prin contact sexual, posibil in conditiile unui viol cu perversiuni sexuale si ca necesita pentru vindecare 5-7 zile de ingrijiri medicale”, au precizat anchetatorii. Ofiterii judiciaristi ai Politiei Municipiului Giurgiu au intocmit in aceasta cauza un dosar
penal, referatul fiind inaintat primului procuror al Parchetului de pe lânga Judecatoria Giurgiu, care a confirmat inceperea urmaririi penale. Cei trei politisti de frontiera au fost retinuti, initial, pentru 24 de ore, dupa care, prezentati instantei de judecata, acestia au fost arestati pe o perioada de 29 de zile pentru viol.
Declaratia victimei
Reporterii “Gardianul” au reusit sa stea de vorba cu victima celor trei politisti de frontiera violatori. Ieri, Larisa Ioana Ciobanu a povestit, in cadrul unui amplu interviu, cu lux de amanunte ceea ce s-a intâmplat in garsoniera celui pe care l-a considerat amic. Redam, in continuare, declaratia integrala a victimei. “L-am cunoscut pe Marius Lutan in urma cu aproximativ un an. Ne-am cunoscut in comuna Gaujani, unde locuiesc eu, el aflându-se cu serviciul la Sectorul Politiei de Frontiera Vedea. Pe vremea aceea, eram iubita unui coleg de-al lui. Am devenit amici. Mi-a cunoscut familia, deoarece si fratele meu dorea sa devina politist de frontiera”.
♦ Urmarea a fost una de cosmar pentru tânara. Aproape cinci ore de perversiuni sexuale si viol in grup. Totul a fost filmat pe telefoanele mobile de catre cei trei politisti de frontiera. Intr-un moment de neatentie, victima a reusit sa trimita un SMS, prin care a cerut ajutor fratelui ei. In scurt timp, jandarmii au batut la usa violatorilor. Agresorii le-au deschis abia dupa o jumatate de ora. Victima a fost dusa in bucatarie, unde, sub amenintarea unui cutit, a fost somata sa taca.
♦ Larisa Ciobanu, victima violului, a dat un amplu interviu ziarului “Gardianul”. Ea povesteste scena groazei: “Marius Lutan mi-a dat o palma. Lovitura a fost atât de puternica, incât m-a aruncat pur si simplu la podea. S-a oprit, m-a luat de mâna si m-a târât pâna in sufragerie. (…) M-au obligat sa intretin diverse relatii sexuale cu toti trei. Singurul care m-a batut a fost Marius, ceilalti doi doar m-au amenintat ca, daca nu fac cum vor ei, o sa devin o fata de produs”.
Protagonistii acestui megascandal sexual sunt trei agenti de politie de la Frontiera. Este vorba despre Marius Bogdan Lutan, in vârsta de 25 de ani, angajat al IJPF Giurgiu, Laurentiu Jianu, in vârsta de 21 de ani, si Florin Nelu Stancu, de 23 de ani, ultimii doi fiind angajati ai IJPF Calarasi. Victima celor trei este Ionela Larisa Ciobanu, in vârsta de 22 de ani, studenta la facultatile de Drept si Psihologie in cadrul Universitatii “Spiru Haret” din Giurgiu si angajata a Departamentului de Publicitate in cadrul publicatiei “Saptamâna Giurgiuveana”. Potrivit anchetatorilor, in noaptea de 20 spre 21 septembrie, in jurul orelor 3.00, Marius Lutan impreuna cu cei doi agenti din cadrul IJPF Calarasi au intretinut, prin violenta, relatii sexuale cu tânara Larisa, impotriva vointei acesteia. Fapta a fost savârsita pe fondul consumului excesiv de alcool, cu ocazia sarbatoririi zilei de nastere a lui Marius Lutan. “In urma examinarii medico-legale, s-a constatat ca victima prezinta leziuni traumatice, corporale si anale, care au putut fi produse
prin lovire cu corpuri dure
si prin contact sexual, posibil in conditiile unui viol cu perversiuni sexuale si ca necesita pentru vindecare 5-7 zile de ingrijiri medicale”, au precizat anchetatorii. Ofiterii judiciaristi ai Politiei Municipiului Giurgiu au intocmit in aceasta cauza un dosar
penal, referatul fiind inaintat primului procuror al Parchetului de pe lânga Judecatoria Giurgiu, care a confirmat inceperea urmaririi penale. Cei trei politisti de frontiera au fost retinuti, initial, pentru 24 de ore, dupa care, prezentati instantei de judecata, acestia au fost arestati pe o perioada de 29 de zile pentru viol.
Declaratia victimei
Reporterii “Gardianul” au reusit sa stea de vorba cu victima celor trei politisti de frontiera violatori. Ieri, Larisa Ioana Ciobanu a povestit, in cadrul unui amplu interviu, cu lux de amanunte ceea ce s-a intâmplat in garsoniera celui pe care l-a considerat amic. Redam, in continuare, declaratia integrala a victimei. “L-am cunoscut pe Marius Lutan in urma cu aproximativ un an. Ne-am cunoscut in comuna Gaujani, unde locuiesc eu, el aflându-se cu serviciul la Sectorul Politiei de Frontiera Vedea. Pe vremea aceea, eram iubita unui coleg de-al lui. Am devenit amici. Mi-a cunoscut familia, deoarece si fratele meu dorea sa devina politist de frontiera”.
Şmecher de România, la tratament în Germania după ce a ucis într-un accident rutier un tânăr
a începutul lunii septembrie, un tânăr de 28 de ani şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier, în apropiere de Satu Mare. Cel care a provocat accidentul este fiul unui miliardar din Negreşti Oaş, care a părut în Top 300 Capital.
Tânărul de 21 de ani conducea cu viteză foarte mare, fără permis auto şi avea o alcoolemie peste limita legală. Chiar şi în aceste condiţii, el a părăsit ţara pentru a-şi trata în Germania rănile suferite în accident.
Accidentul s-a petrecut la începutul acestei luni, în localitatea Ciuperceşti, la 18 kilometri de Satu Mare. Duminică dimineaţă, la ora 5, maşina condusă cu mare viteză de Darius Ţîntaş a lovit un alt vehicul
, provocând moartea unui tânăr de 28 de ani şi rănirea gravă a unei femei.
Darius Ţîntaş nu este la prima infracţiune. În ultimii doi ani el a condus fără permis auto. Asta după ce, în septembrie 2006, a comis un alt accident, în care a fost rănită o persoană, şi a fugit de la locul accidentului. Acum, Darius Ţîntaş se află într-o clinică din Germania, unde a fost dus de familie.
Dosarul lui Darius Ţîntaş a avut nevoie de 3 zile pentru a ajunge de la poliţie la parchet
, timp suficient pentru ca şoferul vitezoman să părăsească ţara pentru tratamente medicale. Purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, inspector principal Rodica Slăteanu, nu a reuşit să explice de ce dosarul
lui Darius Ţîntaş a stat la poliţie trei zile şi nu a fost trimis la Procuratură imediat.
Rudele tânărului care a murit în accident spun că nu au fost contactate de nimeni din partea familiei Ţântaş. Tot ce vor oamenii acum este ca justiţia să-şi facă datoria. Familia Ţîntaş din Negreşti Oaş este binecunoscută în judeţul Satu Mare. Vasile Ţîntaş se numără printre cei mai bogaţi 300 de români, conform topului revistei Capital. Iar, un alt fiu al său, Samuel Ţîntaş, este unul dintre liderii locali ai PDL. Chiar i s-a propus să candideze pentru un post în Parlament.
Tânărul de 21 de ani conducea cu viteză foarte mare, fără permis auto şi avea o alcoolemie peste limita legală. Chiar şi în aceste condiţii, el a părăsit ţara pentru a-şi trata în Germania rănile suferite în accident.
Accidentul s-a petrecut la începutul acestei luni, în localitatea Ciuperceşti, la 18 kilometri de Satu Mare. Duminică dimineaţă, la ora 5, maşina condusă cu mare viteză de Darius Ţîntaş a lovit un alt vehicul
, provocând moartea unui tânăr de 28 de ani şi rănirea gravă a unei femei.
Darius Ţîntaş nu este la prima infracţiune. În ultimii doi ani el a condus fără permis auto. Asta după ce, în septembrie 2006, a comis un alt accident, în care a fost rănită o persoană, şi a fugit de la locul accidentului. Acum, Darius Ţîntaş se află într-o clinică din Germania, unde a fost dus de familie.
Dosarul lui Darius Ţîntaş a avut nevoie de 3 zile pentru a ajunge de la poliţie la parchet
, timp suficient pentru ca şoferul vitezoman să părăsească ţara pentru tratamente medicale. Purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, inspector principal Rodica Slăteanu, nu a reuşit să explice de ce dosarul
lui Darius Ţîntaş a stat la poliţie trei zile şi nu a fost trimis la Procuratură imediat.
Rudele tânărului care a murit în accident spun că nu au fost contactate de nimeni din partea familiei Ţântaş. Tot ce vor oamenii acum este ca justiţia să-şi facă datoria. Familia Ţîntaş din Negreşti Oaş este binecunoscută în judeţul Satu Mare. Vasile Ţîntaş se numără printre cei mai bogaţi 300 de români, conform topului revistei Capital. Iar, un alt fiu al său, Samuel Ţîntaş, este unul dintre liderii locali ai PDL. Chiar i s-a propus să candideze pentru un post în Parlament.
Un poliţist milionar în euro, prins în timp ce lua 600 de lei şpagă
Subcomisarul C. Cătălin, deşi avea atribuţii de coordonare, obişnuia să stea călare pe un radar de pe Autostrada Soarelui
Explicaţia specialiştilor la „bomba Craiova“ – corupţia generalizată
În ultimii trei ani, peste 3.700 de angajaţi ai Ministerului de Interne şi al Reformei Administrative au fost cercetaţi de Direcţia Generală Anticorupţie, iar peste 600 au fost puşi sub învinuire. Amploarea fenomenului l-a adus în atenţia psihologilor DGA, care au ajuns la nişte concluzii surprinzătoare. Una dintre acestea e faptul că şpaga dă dependenţă, la fel ca drogurile. Un caz clasic e al unui ofiţer de la poliţia Autostrăzi. Subcomisarul (maior) C. Cătălin oprea şoferii pe Autostrada Soarelui şi le cerea până la 600 lei
pentru a nu-i amenda şi penaliza.
Ofiţerul a fost şef de post într-o comună ilfoveană, a terminat facultatea, a fost avansat şi mutat la Poliţia Autostrăzi. Aici a semnat şi un angajament că nu va lua mită, ca măsură preventivă, şi avea atribuţii de coordonare şi cercetare accidente. Totuşi, subcomisarul prefera să stea pe radar. La anchetă, colegii lui au înţeles de ce. Cătălin C. acumulase o avere estimată la peste 1 milion de euro, proprietăţi imobiliare şi multe afaceri. De ce a continuat să rişte totul pentru câteva amărâte de sute de lei? Pur şi simplu nu s-a putut abţine. Psihologii spun că nivelul crescut de trai creat prin şpagă creează dependenţă şi pentru familie.
Subiectul este ca un vitezoman cu permisul luat de mai multe ori şi care merge iar cu viteză, crezând sincer că nu va fi prins. Apoi, totul devine obişnuinţă, şpaga intră în cotidian. În familie, nimeni nu ştie la început ce şi cum. Când familia realizează situaţia, o acceptă tacit, pentru că s-a bucurat de beneficii.
Conştientizarea riscului la care se supune poliţistul şpăgar rămâne fără efect dacă nu sunt şi sancţiuni. Până şi funcţionarii MIRA spun în sondaje că cea mai buna măsură e sancţionarea cu promptitudine a actelor de corupţie. De aceea DGA face acţiuni de prevenire cu personalul. Lucrători specializaţi trec pe la fiecare structură şi le prezintă funcţionarilor consecinţele pe care le riscă luând şpagă. Sunt prezentate cazuri de colegi care au fost arestaţi sau condamnaţi deja pentru astfel de fapte. Sunt unii poliţişti care râd în timpul acestor întâlniri. Mulţi ajung după câteva zile să poarte cătuşe. În plus
, psihologii spun că în România corupţia nu e percepută ca infracţiune, ci ca un lucru normal, aceptat ca atare de majoritatea societăţii. Infractorul care fură, spre exemplu, este perceput ca un pericol, o ameninţare. Cel care dă sau ia şpagă nu este considerat periculos. Pe de altă parte, mulţi acceptă să dea şpagă poliţistului, după care spun că poliţiştii sunt corupţi şi sunt vinovaţi că acceptă mita.
„Bomba Craiova“
Într-un caz precum cel din Craiova, unde autorităţile au mari probleme cu menţinerea ordinii publice, corupţia generalizată este una dintre explicaţii. Legăturile dintre infractori şi poliţişti au efecte mai puternice decat cele individuale. Interacţiunea cu grupul dă o încredere mai mare infractorului care se ştie protejat. Pe de altă parte, poliţistul corupt, ca individ, se ascunde în spatele grupului, pe motiv că nu i se întâmplă doar lui să fie mituit. „Toţi suntem vinovaţi”, gândeşte poliţistul. Atunci intervine loialitatea faţă de interesuł comun, al grupului care a făcut pactul cu interlopii, nu faţă de sistem. Şi asta mai ales dacă şeful le creează o stare de protecţie. Cazul extrem înseamnă şi soluţii extreme, spun psihologii. Soluţia este să îi iei şi să îi anchetezi pe toţi cei vinovaţi dintr-odată.
Explicaţia specialiştilor la „bomba Craiova“ – corupţia generalizată
În ultimii trei ani, peste 3.700 de angajaţi ai Ministerului de Interne şi al Reformei Administrative au fost cercetaţi de Direcţia Generală Anticorupţie, iar peste 600 au fost puşi sub învinuire. Amploarea fenomenului l-a adus în atenţia psihologilor DGA, care au ajuns la nişte concluzii surprinzătoare. Una dintre acestea e faptul că şpaga dă dependenţă, la fel ca drogurile. Un caz clasic e al unui ofiţer de la poliţia Autostrăzi. Subcomisarul (maior) C. Cătălin oprea şoferii pe Autostrada Soarelui şi le cerea până la 600 lei
pentru a nu-i amenda şi penaliza.
Ofiţerul a fost şef de post într-o comună ilfoveană, a terminat facultatea, a fost avansat şi mutat la Poliţia Autostrăzi. Aici a semnat şi un angajament că nu va lua mită, ca măsură preventivă, şi avea atribuţii de coordonare şi cercetare accidente. Totuşi, subcomisarul prefera să stea pe radar. La anchetă, colegii lui au înţeles de ce. Cătălin C. acumulase o avere estimată la peste 1 milion de euro, proprietăţi imobiliare şi multe afaceri. De ce a continuat să rişte totul pentru câteva amărâte de sute de lei? Pur şi simplu nu s-a putut abţine. Psihologii spun că nivelul crescut de trai creat prin şpagă creează dependenţă şi pentru familie.
Subiectul este ca un vitezoman cu permisul luat de mai multe ori şi care merge iar cu viteză, crezând sincer că nu va fi prins. Apoi, totul devine obişnuinţă, şpaga intră în cotidian. În familie, nimeni nu ştie la început ce şi cum. Când familia realizează situaţia, o acceptă tacit, pentru că s-a bucurat de beneficii.
Conştientizarea riscului la care se supune poliţistul şpăgar rămâne fără efect dacă nu sunt şi sancţiuni. Până şi funcţionarii MIRA spun în sondaje că cea mai buna măsură e sancţionarea cu promptitudine a actelor de corupţie. De aceea DGA face acţiuni de prevenire cu personalul. Lucrători specializaţi trec pe la fiecare structură şi le prezintă funcţionarilor consecinţele pe care le riscă luând şpagă. Sunt prezentate cazuri de colegi care au fost arestaţi sau condamnaţi deja pentru astfel de fapte. Sunt unii poliţişti care râd în timpul acestor întâlniri. Mulţi ajung după câteva zile să poarte cătuşe. În plus
, psihologii spun că în România corupţia nu e percepută ca infracţiune, ci ca un lucru normal, aceptat ca atare de majoritatea societăţii. Infractorul care fură, spre exemplu, este perceput ca un pericol, o ameninţare. Cel care dă sau ia şpagă nu este considerat periculos. Pe de altă parte, mulţi acceptă să dea şpagă poliţistului, după care spun că poliţiştii sunt corupţi şi sunt vinovaţi că acceptă mita.
„Bomba Craiova“
Într-un caz precum cel din Craiova, unde autorităţile au mari probleme cu menţinerea ordinii publice, corupţia generalizată este una dintre explicaţii. Legăturile dintre infractori şi poliţişti au efecte mai puternice decat cele individuale. Interacţiunea cu grupul dă o încredere mai mare infractorului care se ştie protejat. Pe de altă parte, poliţistul corupt, ca individ, se ascunde în spatele grupului, pe motiv că nu i se întâmplă doar lui să fie mituit. „Toţi suntem vinovaţi”, gândeşte poliţistul. Atunci intervine loialitatea faţă de interesuł comun, al grupului care a făcut pactul cu interlopii, nu faţă de sistem. Şi asta mai ales dacă şeful le creează o stare de protecţie. Cazul extrem înseamnă şi soluţii extreme, spun psihologii. Soluţia este să îi iei şi să îi anchetezi pe toţi cei vinovaţi dintr-odată.
Zavoranu: „Mama vinde o groapa cu 2.000 euro”
elenovela din viaţa Oanei Zăvoranu, ai cărei protagonişti sunt ea şi mama sa, Marioara, se apropie, cu paşi repezi, de final. Zilele acestea, vedeta va intenta recursul, în procesul pentru recuperarea moştenirii şi, potrivit spuselor sale, are mari şanse de câştig. Oana ne-a dezvăluit că mama sa s-a îmbogăţit de pe urma cimitirului “Eternitatea”, unde un loc de veci valorează peste 2.000 de euro
.
Dezamăgită că, până acum, instanţa nu i-a dat câştig de cauză în procesul cu mama sa, Oana Zăvoranu a decis să-şi angajeze un alt avocat, cu mai multă experienţă în procese similare.
Acesta a sfătuit-o pe soţia lui Pepe să sisteze, până la sfârşitul procesului, filmările la serialul inspirat din viaţa ei, pentru că şi-ar putea da foc la valiză singură: “Mama ar putea să mă "atace" din cauza faptului că, în film, eu o pun într-o lumină proastă. Iar aceasta ar putea fi considerată o probă în favoarea ei. Aşa că, momentan, am întrerupt filmările şi sper ca procesul să se termine până la sfârşitul anului”, a declarat Oana, pentru Click!. Vedeta şi mama sa nu şi-au mai vorbit de câteva luni bune, întrucât încercările anterioare ale soţiei lui Pepe, de a se împăca, au eşuat, iar lupta pentru avere continuă.
Despre Marioara Zăvoranu se ştie că “patronează” un imperiu financiar
de câteva milioane de euro, iar o mare parte din această sumă provine de la cimitirul “Eternitatea”: “Sunt 1.600 de locuri, iar valoarea lor este de peste 2.000 de euro, în funcţie de cât de aproape sau de departe se află de intrarea în cimitir. Afacerea este foarte profitabilă, pentru că, după ce toate locurile se ocupă, ea încasează, lunar, o sumă de 15 euro pentru îngrijirea fiecărui mormânt”, ne-a mai mărturisit vedeta.
Dacă, în ceea ce priveşte proiectele sale de televiziune, actriţa stagnează, Oana s-a axat mai mult pe cariera muzicală. Ea a înregistrat deja patru piese, compuse de Connect-R şi de Adi Cristescu, de la trupa Korect şi, în scurt timp, va lansa şi primul videoclip.
.
Dezamăgită că, până acum, instanţa nu i-a dat câştig de cauză în procesul cu mama sa, Oana Zăvoranu a decis să-şi angajeze un alt avocat, cu mai multă experienţă în procese similare.
Acesta a sfătuit-o pe soţia lui Pepe să sisteze, până la sfârşitul procesului, filmările la serialul inspirat din viaţa ei, pentru că şi-ar putea da foc la valiză singură: “Mama ar putea să mă "atace" din cauza faptului că, în film, eu o pun într-o lumină proastă. Iar aceasta ar putea fi considerată o probă în favoarea ei. Aşa că, momentan, am întrerupt filmările şi sper ca procesul să se termine până la sfârşitul anului”, a declarat Oana, pentru Click!. Vedeta şi mama sa nu şi-au mai vorbit de câteva luni bune, întrucât încercările anterioare ale soţiei lui Pepe, de a se împăca, au eşuat, iar lupta pentru avere continuă.
Despre Marioara Zăvoranu se ştie că “patronează” un imperiu financiar
de câteva milioane de euro, iar o mare parte din această sumă provine de la cimitirul “Eternitatea”: “Sunt 1.600 de locuri, iar valoarea lor este de peste 2.000 de euro, în funcţie de cât de aproape sau de departe se află de intrarea în cimitir. Afacerea este foarte profitabilă, pentru că, după ce toate locurile se ocupă, ea încasează, lunar, o sumă de 15 euro pentru îngrijirea fiecărui mormânt”, ne-a mai mărturisit vedeta.
Dacă, în ceea ce priveşte proiectele sale de televiziune, actriţa stagnează, Oana s-a axat mai mult pe cariera muzicală. Ea a înregistrat deja patru piese, compuse de Connect-R şi de Adi Cristescu, de la trupa Korect şi, în scurt timp, va lansa şi primul videoclip.
Jennifer Lopez se crede mai slabă decât este
Toată lumea a apreciat determinarea cântăreţei de a scăpa cât mai repede de kilogramele în plus
acumulate în timpul sarcinii. Dar Jennifer Lopez s-a bucurat un pic cam repede şi a ales să îmbrace o rochie mult potrivită unei siluete silfide.
acumulate în timpul sarcinii. Dar Jennifer Lopez s-a bucurat un pic cam repede şi a ales să îmbrace o rochie mult potrivită unei siluete silfide.
Politica si sex
Politicienii implicati in scandaluri sexuale au facut intotdeauna deliciul presei, dar si pe cel al opiniei publice. Amante, copii nelegitimi si idile homosexuale - fie ca au fost prinsi, fie ca au alimentat zvonurile, protagonistii acestor scandaluri au fost aspru sanctionati in ceea ce priveste cariera.
Triunghiul amoros Profumo - spioni, femei frumoase si intriga la buza piscinei. Scandalul politic din Marea Britanie s-a petrecut in 1963 si a ramas in istorie cu titulatura care provine de la numele protagonistului, secretarul de stat pe probleme de razboi, John Profumo. Acesta a starnit interesul publicatiilor de scandal britanice si nu numai, dupa ce a avut o aventura cu Christine Keeler, animatoare, care era, in acelasi timp, si amanta unui cunoscut spion rus. Dupa mai multe declaratii false la proces, Profumo a fost demis, distrugand totodata si reputatia guvernului in care activase.
Gary Hart - politicianul american care a provocat presa in 1988, spunand ca, oricat de mult l-ar iscodi, initimitatea lui nu va avea niciodata nimic de dezvaluit. Paradoxal, presa a reusit sa afle numele amantei acestuia (Donna Rice), chiar in ziua in care Hart umplea ziarele cu declaratii indraznete. Ca urmare a aventurii cu fotomodelul in varsta de 29 de ani, politicianul a fost nevoit sa renunte la visurile de senator.
Bill Clinton - fostul presedinte al Americii a reusit sa iasa basma curata din primele doua scandaluri sexuale in care a fost implicat, alaturi de Paula Jones si Gennifer Flowers, dar cel de-al treilea a pus capat sirului infidelitatilor. Relatia cu Monica Lewinsky, o angajata in varsta de 22 de ani, i-a asigurat lui Clinton faima mondiala, dar si o imensa pierdere in ceea ce priveste capitalul de imagine.
Lord Lambton (Antony Claud Frederick Lambton) - parlamentar britanic, s-a consacrat pe scena scandalurilor politico-sexuale dupa ce un tabloid englezesc a publicat o fotografie cu Lambton care a indignat opinia publica. Imaginea, in care aparea impreuna cu doua prostituate goale, fusese imortalizata chiar de catre sotul uneia dintre ele. Dupa ce o perchezitie a politiei la biroul politicianului a scos la iveala cateva grame de canabis, Lambton s-a vazut nevoit sa demisioneze.
Eliot Spitzer - guvernatorul democrat al statului New York si-a anuntat demisia, dupa ce a recunoscut ca a apelat la serviciile mai multor prostituate. Politicianul in varsta de 48 de ani, casatorit si tata a trei copii
, a admis in fata presei ca a platit pentru serviciile unei dame de companie
care facea parte dintr-o retea de prostitutie. Inregistrarile audio si video ale politiei au facut posibila identificarea lui Spitzer.
Au scapat basma curata
FranIois Mitterrand - fostul presedinte al Frantei, a avut la activ 14 ani la carma tarii, asezonati cu o viata
dubla si o fiica nelegitima. Desi presa a vuit in tot acest timp, legatura extraconjugala a politicianului cu Anne Pingeot a ramas intotdeauna un subiect tabu pentru Mitterand. Atat Anne, cat si Mazarine Pingeot, fiica presedintelui, au fost prezente la inmormantarea acestuia.
John F. Kennedy - recunoscut pentru gusturile exclusiviste in materie de femei, a reusit sa-si pastreze reputatia intacta, in ciuda aventurilor avute cu mai multe stewardese si modele, dar si cu actrita Marilyn Monroe.
Franklin Delano Roosevelt - casatorit cu Eleanor, putina lume stia despre existenta unei a doua femei in viata politicianului. Aventura cu Lucy Mercer, secretara sotiei politicianului, a inceput in 1914. Eleanor s-a oferit sa divorteze, insa a continuat sa aiba o casnicie de convenienta cu Roosevelt, intrucat Mercer, catolica fiind, nu a acceptat sa se casatoreasca cu acesta.
Lordul Robert Boothby - implicat in nenumarate scandaluri sexuale, politicianul britanic a avut trei copii nelegitimi cu doua femei casatorite si o relatie de cativa ani cu Dorothy Macmillan, sotia premierului din acea vreme, Harold Macmillan. In plus
, Boothby, care s-a dovedit a fi bisexual, a socat opinia publica dupa ce a recunoscut idila cu Ronald Kray, un cunoscut infractor.
John Major - fost prim-ministru al Marii Britanii in intervalul 1990-1997, a umplut paginile ziarelor de scandal dupa ce o anume Edwina Currie a dezvaluit presei ca a avut o aventura de patru ani politicianul. Ulterior, Major a spus ca sotia lui era la curent cu infidelitatea.
Triunghiul amoros Profumo - spioni, femei frumoase si intriga la buza piscinei. Scandalul politic din Marea Britanie s-a petrecut in 1963 si a ramas in istorie cu titulatura care provine de la numele protagonistului, secretarul de stat pe probleme de razboi, John Profumo. Acesta a starnit interesul publicatiilor de scandal britanice si nu numai, dupa ce a avut o aventura cu Christine Keeler, animatoare, care era, in acelasi timp, si amanta unui cunoscut spion rus. Dupa mai multe declaratii false la proces, Profumo a fost demis, distrugand totodata si reputatia guvernului in care activase.
Gary Hart - politicianul american care a provocat presa in 1988, spunand ca, oricat de mult l-ar iscodi, initimitatea lui nu va avea niciodata nimic de dezvaluit. Paradoxal, presa a reusit sa afle numele amantei acestuia (Donna Rice), chiar in ziua in care Hart umplea ziarele cu declaratii indraznete. Ca urmare a aventurii cu fotomodelul in varsta de 29 de ani, politicianul a fost nevoit sa renunte la visurile de senator.
Bill Clinton - fostul presedinte al Americii a reusit sa iasa basma curata din primele doua scandaluri sexuale in care a fost implicat, alaturi de Paula Jones si Gennifer Flowers, dar cel de-al treilea a pus capat sirului infidelitatilor. Relatia cu Monica Lewinsky, o angajata in varsta de 22 de ani, i-a asigurat lui Clinton faima mondiala, dar si o imensa pierdere in ceea ce priveste capitalul de imagine.
Lord Lambton (Antony Claud Frederick Lambton) - parlamentar britanic, s-a consacrat pe scena scandalurilor politico-sexuale dupa ce un tabloid englezesc a publicat o fotografie cu Lambton care a indignat opinia publica. Imaginea, in care aparea impreuna cu doua prostituate goale, fusese imortalizata chiar de catre sotul uneia dintre ele. Dupa ce o perchezitie a politiei la biroul politicianului a scos la iveala cateva grame de canabis, Lambton s-a vazut nevoit sa demisioneze.
Eliot Spitzer - guvernatorul democrat al statului New York si-a anuntat demisia, dupa ce a recunoscut ca a apelat la serviciile mai multor prostituate. Politicianul in varsta de 48 de ani, casatorit si tata a trei copii
, a admis in fata presei ca a platit pentru serviciile unei dame de companie
care facea parte dintr-o retea de prostitutie. Inregistrarile audio si video ale politiei au facut posibila identificarea lui Spitzer.
Au scapat basma curata
FranIois Mitterrand - fostul presedinte al Frantei, a avut la activ 14 ani la carma tarii, asezonati cu o viata
dubla si o fiica nelegitima. Desi presa a vuit in tot acest timp, legatura extraconjugala a politicianului cu Anne Pingeot a ramas intotdeauna un subiect tabu pentru Mitterand. Atat Anne, cat si Mazarine Pingeot, fiica presedintelui, au fost prezente la inmormantarea acestuia.
John F. Kennedy - recunoscut pentru gusturile exclusiviste in materie de femei, a reusit sa-si pastreze reputatia intacta, in ciuda aventurilor avute cu mai multe stewardese si modele, dar si cu actrita Marilyn Monroe.
Franklin Delano Roosevelt - casatorit cu Eleanor, putina lume stia despre existenta unei a doua femei in viata politicianului. Aventura cu Lucy Mercer, secretara sotiei politicianului, a inceput in 1914. Eleanor s-a oferit sa divorteze, insa a continuat sa aiba o casnicie de convenienta cu Roosevelt, intrucat Mercer, catolica fiind, nu a acceptat sa se casatoreasca cu acesta.
Lordul Robert Boothby - implicat in nenumarate scandaluri sexuale, politicianul britanic a avut trei copii nelegitimi cu doua femei casatorite si o relatie de cativa ani cu Dorothy Macmillan, sotia premierului din acea vreme, Harold Macmillan. In plus
, Boothby, care s-a dovedit a fi bisexual, a socat opinia publica dupa ce a recunoscut idila cu Ronald Kray, un cunoscut infractor.
John Major - fost prim-ministru al Marii Britanii in intervalul 1990-1997, a umplut paginile ziarelor de scandal dupa ce o anume Edwina Currie a dezvaluit presei ca a avut o aventura de patru ani politicianul. Ulterior, Major a spus ca sotia lui era la curent cu infidelitatea.
Nicoleta Luciu a născut în Ungaria
Vedeta Acasă TV a născut astăzi un băieţel la o clinică din Ungaria. Micuţul va purta numele tatălui, Zsolt Csergo.
Copilul
este sănătos, are 3,700 kg şi măsoară 56 cm. Zsolt junior a fost aşteptat cu nerăbdare pe holurile clinicii de tatăl lui, Zsolt Csergo senior, şi de bunicile sale, care au bătut calea până în Ungaria pentru a fi alături de proaspeţii părinţi. “Nu poţi să explic în cuvinte cât de fericit sunt, am stat în faţa salonului, am mers cu copilul când l-a spălat, când l-a îmbrăcat, iar apoi m-am întors la Nicoleta şi am asigurat-o că cel mic este bine. Mamele noastre sunt foarte fericite, a venit pe lume primul lor nepot”, a declarat Csergo.
Primele imagini cu bebeluşul vor fi difuzate astăzi, în cadrul “Poveştirilor de noapte”, de la ora 22.00, la Acasă TV.
Nicoleta Luciu revine pe micul ecran pe 29 septembrie, în rolul Roza, când la Acasă TV va începe telenovela “Regina”, continuarea poveştii din “Inimă de ţigan”.
Copilul
este sănătos, are 3,700 kg şi măsoară 56 cm. Zsolt junior a fost aşteptat cu nerăbdare pe holurile clinicii de tatăl lui, Zsolt Csergo senior, şi de bunicile sale, care au bătut calea până în Ungaria pentru a fi alături de proaspeţii părinţi. “Nu poţi să explic în cuvinte cât de fericit sunt, am stat în faţa salonului, am mers cu copilul când l-a spălat, când l-a îmbrăcat, iar apoi m-am întors la Nicoleta şi am asigurat-o că cel mic este bine. Mamele noastre sunt foarte fericite, a venit pe lume primul lor nepot”, a declarat Csergo.
Primele imagini cu bebeluşul vor fi difuzate astăzi, în cadrul “Poveştirilor de noapte”, de la ora 22.00, la Acasă TV.
Nicoleta Luciu revine pe micul ecran pe 29 septembrie, în rolul Roza, când la Acasă TV va începe telenovela “Regina”, continuarea poveştii din “Inimă de ţigan”.
Sotia lui Giovani pleaca definitiv in Columbia?
Capat de drum. Stella Narda Becali a decis sa se desparta pe cale amiabila de sotul sau, cunoscutul procurator FIFA, si sa se intoarca in patria natala
In primavara acestui an, procesul de divort intentat de sotia lui Giovani Becali, Stella, a tinut capul de afis al presei din Romania. Desi s-a speculat ca la mijloc ar fi vorba doar de o despartire de complezenta, prin care impresarul, incoltit de DNA, ar fi vrut sa treaca mare parte din bunurile sale pe numele sotiei, ruptura intre cei doi soti era deja de notorietate printre machidonii din Pipera. Stella Becali a invocat in actiunea de divort ca in cuplu au aparut neintelegeri din cauza faptului ca Giovani si-a dedicat ultimii ani exclusiv serviciului si relatiilor profesionale. Se pare ca adevaratul motiv ar fi fost apetitul din ce in ce mai pronuntat al lui Giovani pentru jocurile de noroc, din cauza partidelor prelungite acesta lipsind cu zilele de acasa.
In plus
, procesul de paternitate in care a fost implicat Becali, dat in judecata de o romanca stabilita in Austria, care pretindea ca are un copil
cu procuratorul FIFA, a cantarit foarte greu in decizia sotiei.
La un moment dat, lucrurile pareau sa intre pe fagasul normal, iar Giovani a convins-o, dupa cateva luni, pe Stella Becali sa renunte la proces. A fost insa doar o situatie de moment. Pentru a evita sa mai apara in presa, cei doi ar fi stabilit sa se desparta pe cale amiabila, fara a mai aparea in instanta.
Desi la mijloc este vorba de o avere impresionanta, Giovani si Stella au gasit un numitor comun in privinta bunurilor. Se pare ca fosta sotie a impresarului va ramane cu o plantatie de cafea in Columbia, intinsa pe aproape 80 de hectare, care valoreaza circa 15.000.000 de dolari, si cu o casa
in Romania, neavand alte pretentii materiale. In schimb, mai delicata este problema celor trei fetite ale cuplului. Sotii Becali ar fi hotarat ca fiica cea mica, Laura, de opt ani, sa ramana in custodia mamei. Celelalte doua fete, care sunt majore, au decis singure cu cine vor sta. Fiica cea mare Pamela va pleca, probabil, cu mama sa in Columbia, in timp ce Andreea, 18 ani, va ramane alaturi de tatal ei. Indiferent de afinitatile celor trei fete, Giovani a promis ca va continua sa le sustina moral si financiar
pe fiicele sale, indiferent de situatie.
In primavara acestui an, procesul de divort intentat de sotia lui Giovani Becali, Stella, a tinut capul de afis al presei din Romania. Desi s-a speculat ca la mijloc ar fi vorba doar de o despartire de complezenta, prin care impresarul, incoltit de DNA, ar fi vrut sa treaca mare parte din bunurile sale pe numele sotiei, ruptura intre cei doi soti era deja de notorietate printre machidonii din Pipera. Stella Becali a invocat in actiunea de divort ca in cuplu au aparut neintelegeri din cauza faptului ca Giovani si-a dedicat ultimii ani exclusiv serviciului si relatiilor profesionale. Se pare ca adevaratul motiv ar fi fost apetitul din ce in ce mai pronuntat al lui Giovani pentru jocurile de noroc, din cauza partidelor prelungite acesta lipsind cu zilele de acasa.
In plus
, procesul de paternitate in care a fost implicat Becali, dat in judecata de o romanca stabilita in Austria, care pretindea ca are un copil
cu procuratorul FIFA, a cantarit foarte greu in decizia sotiei.
La un moment dat, lucrurile pareau sa intre pe fagasul normal, iar Giovani a convins-o, dupa cateva luni, pe Stella Becali sa renunte la proces. A fost insa doar o situatie de moment. Pentru a evita sa mai apara in presa, cei doi ar fi stabilit sa se desparta pe cale amiabila, fara a mai aparea in instanta.
Desi la mijloc este vorba de o avere impresionanta, Giovani si Stella au gasit un numitor comun in privinta bunurilor. Se pare ca fosta sotie a impresarului va ramane cu o plantatie de cafea in Columbia, intinsa pe aproape 80 de hectare, care valoreaza circa 15.000.000 de dolari, si cu o casa
in Romania, neavand alte pretentii materiale. In schimb, mai delicata este problema celor trei fetite ale cuplului. Sotii Becali ar fi hotarat ca fiica cea mica, Laura, de opt ani, sa ramana in custodia mamei. Celelalte doua fete, care sunt majore, au decis singure cu cine vor sta. Fiica cea mare Pamela va pleca, probabil, cu mama sa in Columbia, in timp ce Andreea, 18 ani, va ramane alaturi de tatal ei. Indiferent de afinitatile celor trei fete, Giovani a promis ca va continua sa le sustina moral si financiar
pe fiicele sale, indiferent de situatie.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)