luni, 13 iulie 2009

Politica si sex

Politicienii implicati in scan­da­luri sexuale au facut intot­deauna deliciul presei, dar si pe cel al opiniei publice. Amante, copii nelegitimi si idile homosexuale - fie ca au fost prinsi, fie ca au alimen­tat zvonurile, protagonistii acestor scandaluri au fost aspru sanctionati in ceea ce priveste cariera.
Triunghiul amoros Profumo - spioni, femei frumoase si intriga la buza piscinei. Scandalul politic din Marea Britanie s-a petrecut in 1963 si a ramas in istorie cu titulatura care provine de la numele protagonistului, secretarul de stat pe probleme de razboi, John Profumo. Acesta a starnit interesul publicatiilor de scandal britanice si nu numai, dupa ce a avut o aventura cu Christine Keeler, animatoare, care era, in acelasi timp, si amanta unui cunoscut spion rus. Dupa mai multe declaratii false la proces, Profumo a fost demis, distrugand totodata si reputatia guvernului in care activase.
Gary Hart - politicianul american care a provocat presa in 1988, spunand ca, oricat de mult l-ar iscodi, initimitatea lui nu va avea niciodata nimic de dezvaluit. Paradoxal, presa a reusit sa afle numele amantei acestuia (Donna Rice), chiar in ziua in care Hart umplea ziarele cu declaratii indraznete. Ca urmare a aventurii cu fotomodelul in varsta de 29 de ani, politicianul a fost nevoit sa renunte la visurile de senator.
Bill Clinton - fostul presedinte al Americii a reusit sa iasa basma curata din primele doua scandaluri sexuale in care a fost implicat, alaturi de Paula Jones si Gennifer Flowers, dar cel de-al treilea a pus capat sirului infidelitatilor. Relatia cu Monica Lewinsky, o angajata in varsta de 22 de ani, i-a asigurat lui Clinton faima mondiala, dar si o imensa pierdere in ceea ce priveste capitalul de imagine.
Lord Lambton (Antony Claud Frederick Lambton) - parlamentar britanic, s-a consacrat pe scena scandalurilor politico-sexuale dupa ce un tabloid englezesc a publicat o fotografie cu Lambton care a indignat opinia publica. Imaginea, in care aparea impreuna cu doua prostituate goale, fusese imortalizata chiar de catre sotul uneia dintre ele. Dupa ce o perchezitie a politiei la biroul politicianului a scos la iveala cateva grame de canabis, Lambton s-a vazut nevoit sa demisioneze.
Eliot Spitzer - guvernatorul democrat al statului New York si-a anuntat demisia, dupa ce a recunoscut ca a apelat la serviciile mai multor prostituate. Politicianul in varsta de 48 de ani, casatorit si tata a trei copii
, a admis in fata presei ca a platit pentru serviciile unei dame de companie
care facea parte dintr-o retea de prostitutie. Inregistrarile audio si video ale politiei au facut posibila identificarea lui Spitzer.
Au scapat basma curata
FranIois Mitterrand - fostul presedinte al Frantei, a avut la activ 14 ani la carma tarii, asezonati cu o viata
dubla si o fiica nelegitima. Desi presa a vuit in tot acest timp, legatura extraconjugala a politicianului cu Anne Pingeot a ramas intotdeauna un subiect tabu pentru Mitterand. Atat Anne, cat si Mazarine Pingeot, fiica presedintelui, au fost prezente la inmormantarea acestuia.
John F. Kennedy - recunoscut pentru gusturile exclusiviste in materie de femei, a reusit sa-si pastreze reputatia intacta, in ciuda aventurilor avute cu mai multe stewardese si modele, dar si cu actrita Marilyn Monroe.
Franklin Delano Roosevelt - casatorit cu Eleanor, putina lume stia despre existenta unei a doua femei in viata politicianului. Aventura cu Lucy Mercer, secretara sotiei politicianului, a inceput in 1914. Eleanor s-a oferit sa divorteze, insa a continuat sa aiba o casnicie de convenienta cu Roosevelt, intrucat Mercer, catolica fiind, nu a acceptat sa se casatoreasca cu acesta.
Lordul Robert Boothby - implicat in nenumarate scandaluri sexuale, politicianul britanic a avut trei copii nelegitimi cu doua femei casatorite si o relatie de cativa ani cu Dorothy Macmillan, sotia premierului din acea vreme, Harold Macmillan. In plus
, Boothby, care s-a dovedit a fi bisexual, a socat opinia publica dupa ce a recunoscut idila cu Ronald Kray, un cunoscut infractor.
John Major - fost prim-ministru al Marii Britanii in intervalul 1990-1997, a umplut paginile ziarelor de scandal dupa ce o anume Edwina Currie a dezvaluit presei ca a avut o aventura de patru ani politicianul. Ulterior, Major a spus ca sotia lui era la curent cu infidelitatea.