luni, 13 iulie 2009

Cum l-a infuriat informatorul Boc pe Ceausescu

lexandru Boc, vicepresedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost cu multi ani in urma protagonistul unui scandal care i-a schimbat cariera. In 1970, cand era una dintre vedetele echipei nationale, Boc a fost implicat intr-o bataie intr-un bar din Bucuresti, a fost judecat si condamnat la inchisoare. Fotbalistul a avut parte insa de conditii foarte bune in detentie, fapt care a ajuns la urechile liderilor comunisti ai vremii. Intr-o sedinta a Comitetului Central al PCR la care a participat si Nicolae Ceausescu s-a discutat "cazul Boc" care a fost dat ca exemplu in ceea ce priveste neregulile din sistemul penitenciar de la vremea respectiva.

"Romania libera" si Asociatia
Civica "Militia Spirituala" va prezinta astazi in exclusivitate fragmente din stenograma sedintei din care rezulta faptul ca mai multi inalti functionari din Ministerul de Interne au fost sanctionati de Ceausescu din cauza "favorurilor" facute lui Boc. Stenograma mai arata si un alt aspect al tineretii actualului sef din fotbalul romanesc, necunoscut de publicul larg: Alexandru Boc a fost folosit de militieni ca "informator pe langa o banda de straini". Partea a doua a acestui material, in care Alexandru Boc explica cum a ajuns sa fie inchis, care au fost informatiile furnizate si cum i-a schimbat viata
interventia lui Ceausescu, o veti putea citi in numarul nostru de maine.

Alexandru Boc este in prezent unul dintre cei mai influenti oameni din fotbalul romanesc: este vicepresedintele LPF, fiind considerat mana dreapta a lui Dumitru Dragomir. Fostul fotbalist a fost insa cu multi ani in urma in centrul unui scandal care a penetrat pana la varful structurilor comuniste, in anturajul lui Nicolae Ceausescu. Pe vremea cand juca la Dinamo si astepta sa participe cu Nationala la Campionatul Mondial din Mexic, Boc s-a batut intr-un bar din Bucuresti, motiv pentru care a fost judecat si condamnat la inchisoare. A avut parte insa de un tratament foarte bun in detentie, fapt care a ajuns la urechile liderilor politici ai vremii, acestia dezbatand cazul lui intr-o sedinta a Comitetului Central al PCR la care a participat si Ceausescu. Din discutii reiese si un lucru necunoscut pana acum opiniei publice: fotbalistul fusese folosit de militieni ca informator.

Sedinta cu scantei
8 septembrie 1970. Comitetul Central al Partidului Comunist Roman se intalneste intr-o sedinta pe a carei ordine de zi se afla si o "informare referitoare la unele incalcari privind regimul de executare a pedepselor". Dezbaterile la care participa si Nicolae Ceausescu se axeaza practic in jurul unui singur personaj: Alexandru Boc, fotbalist al echipei nationale, aflat in arestul Militiei Capitalei. Iata cateva fragmente din stenogramele discutiilor purtate de liderii comunisti, aflate in Arhivele Nationale, Fond CC al PCR, in care numele sportivului a fost pronuntat de 25 de ori. Virgil Trofin, secretar al CC al PCR, a cerut lamuriri in legatura inlesnirile acordate lui Alexandru Boc in inchisoare. Ministrul de Interne Cornel Onescu a explicat ca aceasta ar fi fost o forma de recompensare a fotbalistului.


Cornel Onescu (ministrul de Interne): "Vreau sa informez secretariatul exact cum s-au petrecut lucrurile. Boc, cand a fost condamnat, a fost trimis la Militia Capitalei. Au venit si au cerut sa il foloseasca ca informator deoarece cunostea o multime de lucruri in legatura cu o banda de straini care plasase marci false in tara noastra. Eu am admis sa il foloseasca ca informator si, in primul rand, s-a cerut aprobare din partea Militiei Capitalei. Am fost informat si eu si a fost folosit ca informator. Ulterior, tovarasii i-au creat conditiile care i-au fost create. Cand s-a terminat cu aceasta banda, mi s-a prezentat o informare. Atunci am intrebat: s-a terminat cu situatia lui de informator, de ce nu il trimiteti la Vacaresti pe Boc?

Au venit si au spus ca, in mod legal
, il folosesc. De asemenea, ca mama lui a venit si la Consiliul de Ministri si fiind singurul intretinator de familie o sa fie gratiat si pana iese gratierea sa ramana acolo. Nu am stiut de conditiile create lui Boc la penitenciar. In ce priveste usurinta cu care am dat avizul pentru gratiere. Nu am stiut de conditiile care i s-au creat acolo si, in plus, stiam de mama lui ca a fost la audienta, ca cere gratierea lui, dar, spun sincer, n-am stiut de conditiile care i s-au creat".

"Cand am discutat cu Boc, arata ca un om care facuse doua concedii la mare."
In cursul dezbaterilor, liderii comunisti explica intr-un limbaj direct care au fost conditiile pe care le avea sportivul in inchisoare. Mai mult decat atat, adjunctul sefului Sectiei Militare al CC al PCR, Vasile Gheorghe, recunoaste ca informatiile obtinute in schimbul favorurilor nu au fost chiar "de prima mana".
Vasile Gheorghe: "Motivul pentru care a fost trimis Boc la Militia Capitalei a fost foarte subtire. Ceea ce a dat Boc in cazul cu marcile false putea sa le dea din penitenciar, de la punctul de lucru, nu de la Militia Capitalei. De fapt, Boc nu a vazut la fata macar pe unul din cei in cauza. A fost audiat si a dat informatii despre ceea ce stia. Generalul Chiriac a incalcat legea si nu i se poate spune ca n-a stiut, pentru ca este un om batran in Militie, nu se poate spune ca n-a stiut ca a incalcat legea mutandu-l pe Boc intr-o camera de pension.

El primea bani, primea vizite, iesea pe plafonul Militiei Capitalei, care este un obiectiv bine pazit. Cand am discutat cu Boc, arata ca un om care facuse doua concedii la mare. Ce ne-a spus Boc in legatura cu regimul care i s-a asigurat acolo? Cu lacrimi in ochi, mi-a spus: «Sunt uimit de modul in care tovarasii s-au purtat cu mine si sunt profund recunoscator». Avea si de ce sa fie, de fapt".

"Poate fi el stoperul stoperilor, nu putem admite asemenea manifestari"
Din dezbaterea "tovarasilor" pe marginea cazului Boc transpare uneori un umor involuntar, alteori limbajul de lemn
:
"Gheorghe Stoica (membru in Comitetul executiv CC al PCR): Fara indoiala, tovarasi, ca acesta este lucrul cel mai rau care poate sa existe, crearea de situatii de privilegiati in inchisori. Acest caz Boc probabil ca nu este singurul si probabil ca la aceia care au posibilitati, prieteni, spertuiala li se creeaza privilegii care numai de reeducare nu mai poate fi vorba. Masurile propuse in legatura cu cazul Boc sunt juste si merita sa i se atraga atentia tovarasului Cornel Onescu (ministrul Afacerilor Interne – n. red.) ca asemenea incalcari grosolane nu pot fi trecute cu vederea de noi.
Gheorghe Vasile: Propun ca Nicolae Chiriac (seful Militiei Bucuresti – n. red.) sa fie retrogradat la gradul de colonel.
Nicolae Ceausescu: Cand ati facut controlul acesta?
Cornel Onescu: Controlul s-a facut si a fost just, insa unul este regimul inchisorii si cazul lui Boc a fost nu la penitenciar, ci la arestul Militiei.
Ceausescu: Este incalcarea regimului de executare a pedepsei.
Onescu: Nu insa la penitenciar. In ceea ce priveste cazul Boc, eu v-am mai spus dumneavoastra, aici ca un fir rosu se vede slabiciunea unor cadre de-a noastre pentru fotbalisti. Chiriac a dat indicatii juste sa il puna acolo pentru ca acolo sunt celule mai grele ca la Vacaresti.

Paul Niculescu-Mizil (membru al Comitetului executiv al CC al PCR): Eu tin minte ca atunci cand Boc a facut infractiunea si atunci au fost incercari de a-l scoate basma curata pe acest cetatean care a savarsit o infractiune reprobabila si poate fi el stoperul stoperilor, nu putem admite asemenea manifestari. Este o mentalitate pe care unii din oamenii nostri o alimenteaza in legatura cu asemenea oameni, de toleranta, de privilegii si care nu duce nici la intarirea sportului si nici nu ofera un exemplu educativ. De aceea eu n-as fi pentru aceasta sanctiune data lui Chiriac de a-l retrage din functie. Toate lucrurile se reduc la acest Chiriac. Nu stiu daca s-a stat de vorba cu el.
Cornel Onescu (ministrul de Interne): Informarea se refera la mai multi.
Paul Niculescu-Mizil: Eu sunt de parere ca noi sa discutam foarte serios aceasta chestiune la minister, toti oamenii care sunt implicati sa fie sanctionati pe linie de partid.
Gheorghe Pana (membru CC al PCR): Conducerea ministerului sa ia masuri disciplinare asupra tuturor din minister care se fac vinovati in situatia lui Boc.
In continuare, cei prezenti la sedinta se impart in doua tabere, fiecare argumentand daca ministrul de Interne si seful Militiei Capitalei ar trebui sanctionati pentru modul in care au solutionat cazul Boc. Dilema este rezolvata de catre fostul dictator, care decide, in final, de unul singur masurile ce se impun.
Nicolae Ceausescu: Cred ca putem sa incheiem discutiile, tovarasi. In ceea ce priveste problema aceasta legata de scoaterea din inchisoare a lui Boc in mod ilegal, care este o incalcare a legalitatii socialiste, eu sunt de acord ca vinovatii sunt mai multi. In primul rand directorul penitenciarului n-are dreptul sa-l dea decat pe timp limitat pentru anchetare. Raspunderea pentru executarea pedepsei o are directorul inchisorii si directia generala a penitenciarelor si pentru cercetare nu se poate scoate pe timp nelimitat. Sunt de acord ca Chiriac sa fie scos din functie si retrogradat. In ceea ce-l priveste pe tovarasul Onescu, chiar dupa ce i s-a spus sa ia masuri tot a mai taraganat lucrurile si a cautat sa minimalizeze. Trebuie sa ii aplicam o sanctiune de partid si sa-i atragem atentia foarte serios. Iata, aceasta este concluzia pe care o trag eu. Daca sunteti de acord sa se procedeze asa? Da.
Are cineva alta parere? Nu. Atunci sa fim de acord asa."

» 224 de meciuri jucate in Divizia A
Alexandru Boc, in varsta de 62 de ani, este acum unul dintre cei mai influenti oameni din fotbalul romanesc. Este vicepresedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, fiind considerat mana dreapta a lui Dumitru Dragomir. Boc este cel care se ocupa de programarea meciurilor din Liga I, fiind delegat si ca observator. Numele sau a fost invocat in scandalul iscat anul trecut la meciul Steaua-Rapid, cand unul dintre jucatorii echipei din Giulesti a fost lovit in cap de un surub aruncat din tribuna. Steaua a scapat atunci fara sa primeasca sanctiune, fapt reprosat de rapidisti observatorului Alexandru Boc.

In cariera de fotbalist, vicepresedintele Ligii a trecut pe la Petrolul Ploiesti, Dinamo Bucuresti, Sportul Studentesc, Rapid Bucuresti si Universitatea Craiova. A jucat 224 de meciuri in Divizia A si a marcat 12 goluri. Fostul libero a fost selectionat de sase ori la nationala si a ratat participarea la Campionatul Mondial din Mexic deoarece se afla in puscarie.

In numarul de maine va prezentam partea a doua a acestui material, in care explicam de ce a ajuns Alexandru Boc sa intre in inchisoare. Tot maine veti afla si cum a ratat fotbalistul, care tocmai fusese desemnat cel mai bun jucator al tarii, participarea la Campionatul Mondial din 1970.