luni, 13 iulie 2009

Notiţele lui Băsescu: Apocalipsa vine în 2009

ărăcie din ianuarie, generată de pomeni electorale, legi date pentru clientela politică, justiţie subordonată „hidrei corupţiei“ - mesajele din ciorna discursului de azi din Parlament.

Şeful statului ar putea reproşa astăzi, conform unor surse din Administraţia Prezidenţială, în discursul pe care urmează să-l rostească în faţa plenurilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, adoptarea unor serii de legi „pentru clienţii politici”. Este vorba despre legile pe care Traian Băsescu a refuzat să le promulge şi pe care fie le-a returnat Parlamentului pentru revizuire, fie le-a atacat la Curtea Constituţională.

Surse din Administraţia Prezidenţială ne-au declarat că nu este exclus, conform proiectului de discurs, ca şeful statului să le impute senatorilor şi deputaţilor că au transformat, prin promovarea unor astfel de legi, Parlamentul naţional „într-un Parlament al clientelei politice şi al intereselor meschine personale ori de grup”.

Printre legile pe care preşedintele le-ar include pe lista reproşurilor se află cea pentru modificarea şi completarea Legii nr.

10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, cererea de reexaminare asupra Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2007 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Şeful statului nu va ezita să denunţe în faţa parlamentarilor „atacurile masive ale hidrei corupţiei” prin încercarea de a-l schimba din funcţie cu orice preţ pe procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. În discurs, Traian Băsescu e pregătit să-l atace pe ministrul Justiţiei, dar şi întregul Guvern pentru „propunerea indecentă” a numirii Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, în pofida avizului negativ al CSM. Mai este de aşteptat ca şeful statului să utilizeze cuvinte grele de catalogare a gestului ministrului Justiţiei: „tupeu”, „obrăznicie”. Nu în ultimul rând, preşedintele va reproşa Parlamentului tentativa de încălcare a Constituţiei prin suprimarea prerogativei sale de a numi procurorii-şefi, ca urmare a amendamentului propus de Comisia juridică a Senatului la Legea organizării judecătoreşti.

Declaraţia-şoc ar fi însă cea din zonele economică şi socială. Traian Băsescu are de gând să le spună parlamentarilor că pomana electorală dată
de guvernul PNL în urma şantajului PSD - majorarea în avans a pensiilor şi a salariilor profesorilor - îi va costa
scump pe români încă din luna ianuarie a anului viitor, când, conform unor prognoze puse la dispoziţia şefului statului de serviciile secrete, un val de scumpiri va afecta puternic puterea de cumpărare.

Surse din Palatul Cotroceni ne-au mai explicat că Traian Băsescu va veni în faţa Parlamentului şi cu un raport despre situaţia de securitate din regiune, în urma războiului din Georgia, şi ar urma să pună la dispoziţia parlamentarilor nopaper-ul trimis UE şi NATO în urma vizitelor sale fulger în Republica Moldova, Ucraina, Republica Azerbaidjan, Turcia şi Georgia.

Parlamentul adoptă pe bandă legile respinse de Băsescu

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 a fost trimisă de Băsescu spre reexaminare Parlamentului, însă chiar ieri la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor ea a fost adoptată din nou în forma respinsă de preşedinte. Legea prevede imposibilitatea retrocedării imobilelor cumpărate de chiriaşi. Legea privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa a fost de asemenea retrimisă Parlamentului spre reexaminare, Băsescu acuzând interesul direct al grupului PSD de la Constanţa, condus de Radu