“Veşti bune: în martie, anul a¬ces¬ta, magistraţii noştri şi-au mai adăugat la colecţia de sporuri un 50% din salariu pentru „risc şi e¬puizare neuropsihică“. Pe noi ne ia epuizarea neuropsihică doar cît ne gîndim că sporul ăsta o să ne coste
, numai pentru plăţile restan¬te, peste 550 de milioane de lei
noi, adică undeva la aproape 170 de milioane de euro
. Nu zice nimeni că magistratura nu e o meserie stre¬santă: pentru cei nedresaţi în¬că de sistem e cel puţin stresant şi riscant să nu-ţi asculţi şefii sau să le dai cu flit justiţiabililor pi¬loşi, altora le creşte tensiunea cînd se arată bau-baul de la DNA şi mai sînt, bineînţeles, şi cei stresaţi neu¬ropsihic de la mama natură, care speră să se vindece cu leacul ăsta de 50% din salariu. Însă motivul pentru care ne-am stresat şi noi să scriem acest articol are legătu¬ră cu maniera în care magistraţii şi-au însuşit acest spor.
Salariu de magistrat: între 1.300 şi 2.600 de euro, plus
alte sporuri mai mici
Pînă în 2000, magistraţii pri¬meau 50% pe lîngă salariul de ba¬ză. În 2000 însă, Guvernul a emis o ordonanţă şi a abrogat distracţia. Aşa se face că în ultimii ani, nostalgici după acest spor, magistra¬ţii au deschis acţiuni în instanţă ca să-l revendice. Trecînd peste faptul că tot magistraţii depun ac¬ţiunile şi tot ei le judecă – ajungîn¬du-se ca în unele cazuri chiar să rămînă doi-trei pe bară ca să aibă totuşi cine să şi judece –, în ma¬rea majoritate a cazurilor şi-au şi dat cîştig de cauză. Pentru că, to¬tuşi, magistraţii nu şi-au dat tot lor dreptate în toate cazurile, procuro¬rul general al României a promovat ceea ce se cheamă un recurs în interesul legii. Adică a cerut Înal¬tei Curţi de Casaţie şi Justiţie să oblige statul să acorde acest spor tuturor judecătorilor şi procurori¬lor din ţară. Iar Înalta Curte a fost de acord. Normal, printre beneficiari se numără şi judecători de la Înalta Curte.
Aşa se face că, spre exemplu, un judecător de la Înalta Curte care are un salariu de 6.000 de lei pe lună, acum va ajunge la 9.000 de lei. Motivant, nu? Un magistrat de curte de apel sare de la 5.000 de lei la 7.500, unul de tribunal de la 4.000 la 6.000 de lei, iar un judecă¬tor de judecătorie nu va mai în¬casa 3.000, ci 4.500 de lei. La aceste sume se adaugă, în unele din ca¬zuri, şi 15% spor de confiden¬ţia¬litate.
Epuizarea neuropsihică restantă costă 567 de milioane de lei
Sporul de 50% de „risc şi epui¬zare neuropsihică“ trebuie plătit acum, retroactiv, pe ultimii cinci ani. Această lovitură sub centură a prins Ministerul Justiţiei (MJ) cu bugetul în vine. Mai ales că, acum cîteva luni, instanţele intraseră în colaps financiar
: ba nu mai aveau cum să trimită citaţiile din cauza cumulului de datorii la Poşta Ro¬mână, ba riscau să rămînă fără electricitate, ba nu mai aveau din ce să plătească salariile magistraţilor. Din răspunsul primit de noi de la MJ, reiese că – numai din titlurile executorii de pînă acum – ministerul are de plătit restanţe de 567 de milioane de lei aferente sporului de 50% şi încă 63 de mili¬oane de lei pentru 15% spor de confidenţialitate. Iar de acum îna¬inte se vor aloca aproximativ 40 de milioane de lei pe lună pentru a acoperi cele două sporuri ale ma¬gistraţilor şi personalului auxili¬ar. Atenţie, însă: în suma restantă nu sînt incluşi şi cei care au pierdut acţiunile în instanţă de pînă acum şi nici cei care nu au înaintat încă astfel de acţiuni şi care au acum acest drept, mulţumită soluţiei date de Înalta Curte (recursul în interesul legii pomenit mai înainte).”