luni, 13 iulie 2009

Senatorii au furat dosarul spionilor

enatul a secretizat toate documentele pe baza carora a dat aviz de incepere a urmarii penale impotriva fostului ministru PC al Economiei * In lipsa originalelor, arhivate de Senat, procurorii nu mai pot continua ancheta in cazul lui Codrut Seres, acuzat de tradare





Senatorii au pretins ca dau unda verde inceperii urmaririi penale in cazul fostului ministru al Economiei
, conservatorul Codrut Seres, dar de fapt au tergiversat intregul proces. Procedeul a fost realizat prin decizia de a secretiza toate documentele primite de la procurori, in cazul fostului membru al Cabinetului Tariceanu.
In cele 70 de volume pe care plenul le-a secretizat se regasesc si documente in original, motiv pentru care Parchetul nu poate incepe urmarirea penala impotriva lui Seres.
Norica Nicolai, presedintele Comisiei juridice, ne-a declarat ca astazi plenul va trebui sa desecretizeze documentele pentru a le putea returna procurorilor.
Hotararea Senatului nr. 39 din 26 august (aparuta in Monitorul Oficial nr. 626 din 28 august), cu privire la cererea de urmarire penala a senatorului Seres Ioan Codrut, spune in preambulul sau ca "actele si documentele inaintate Senatului sunt copii
, originalele ramanand la organele de ancheta", motiv pentru care "se secretizeaza si se arhiveaza la Senat". Hota­rarea este semnata de prese­dintele acestui for, pesedistul Nicolae Vacaroiu. Chiar daca repre­zentantii Directiei de Inves­tigare a Infractiunilor de Cri­minalitate Organizata si Tero­rism (DIICOT) nu spun explicit, Senatul a adoptat o decizie pe baza unei constatari false, aceea ca toate documentele nu sunt in original. Nici un senator nu a fost capabil sa ne explice de ce a fost nevoie ca o Camera a Parlamentului sa arhiveze si sa secretizeze 70 de volume primite de la o institutie a statului, in loc sa le returneze expeditorului. Unii specialisti in drept penal consultati de Hotnews sustin ca hotararea Senatului este nelegala, iar potrivit legii infor­matiilor clasificate, secretizarea unor documente se poate face doar catre institutia care le-a emis. In opinia specia­listilor citati, decizia Senatului de a secretiza si arhiva dosarul original al fostului ministru Seres, ar putea afecta cursul unor eventuale procese.

"Probabil este o confuzie"
Procurorul Codrut Olaru, seful DIICOT din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, considera ca senatorii vor trimite in scurt timp dosarul "Seres"inapoi la Parchet, pentru continuarea cercetarilor. "Cred ca este vorba de o confuzie. Hotararea Senatului nu trebuie privita stricto senso. Intr-adevar exista o mentiune privind arhivarea dosarului. Eu le-am explicat ca este vorba de dosarul
pe care noi facem urmarirea penala. Si daca imi amintesc bine, in urma cu circa zece zile, Procurorul General al Romaniei a facut o adresa in care solicita presedintelui Senatului returnarea dosarului. In lege scrie foarte clar ca noi trebuie sa trimitem Senatului dosarul cauzei. Ei au considerat ca o parte din piesele dosarului, este un dosar extrem de mare, cu peste 70 de volume, sunt xeroxate. Si intr-adevar, intr-un asemenea volum de lucrari existau si copii xerox. Dar eu nu cred ca se va merge pana acolo incat sa ni se refuze restituirea dosarului. Probabil este o confuzie. Mingea e la ei in teren, iar noi nu putem face ancheta, nu putem nici macar sa-i aducem la cunostinta dlui Seres invinuirile, in lipsa acestui dosar. Practic, trebuie sa ni-l restituie si am semnale ca la nivelul comisiei speciale de la Senat se va reanaliza cererea de restituire a dosarului si i se va da curs", ne-a declarat procurorul Codrut Olaru. El a mentionat ca la DIICOT se afla copii ale "dosarului Seres" arhivate la dosarul de casa
, care pot constitui oricand "o baza de plecare" pentru ancheta.

DIICOT trebuia sa aiba copii
"Mi se pare hilara o asemenea situatie in care DIICOT s-a pus singur spunand ca nu mai are parti din dosarul original. Ei trebuiau sa aiba copii dupa fiecare document trimis secretizat la Senat. Dosarul a fost transmis secretizat la Senat, tocmai pentru a nu transpira date. Eu nu am vazut nici o fila din acest dosar"
Codrut SERES (Anca HRIBAN, Razvan SAVALIUC)
Norica Nicolai (PNL), presedinte Comisia Juridica Senat
"Vom decide in plen"
"Exista un articol in hotararea respectiva care prevede secretizarea si arhivarea dosarului de catre Senat. Noi am primit o copie
a dosarului, pentru ca doamna procuror general nu are documente originale, doar copii. Vom decide maine in plen referitor la o solutie pentru rezolvarea acestei situatii. Cel mai probabil vom modifica articolul respectiv si vom trimite procurorilor o copie a dosarului".
Serban Nicolae (PSD), senator in Comisia Juridica
"O chestiune smechereasca"
"Am primit doar copia in dosarul lui Seres. Avem inclusiv copia copertilor dosarului. Este de fapt o chestiune smechereasca. In dosarul lui Seres s-a disjuns cine a fost trimis in judecata, actele in original sunt la dosarele celor trimisi in judecata, iar noua ni s-a trimis o copie. Daca e cum spun ei, se pune problema de ce nu au facut copii pe care sa scrie conform cu originalul si in ce context l-au audiat pe Vasile Blaga ca martor in acest dosar, daca nu aveau dosarul. Noi avem copii si de la DNA. Ei ne-au spus in adrese ca avem in copie dosarul cauzei. CD-urile cu interceptarile, scrie pe ele copie, DNA ne-a spus foarte clar ca sunt copii. Si pe ele e pusa stampila DNA pe fiecare fila. DIICOT nu a scris nimic. Atunci o sa facem o copie la copie si le-o trimitem. In nici un caz nu am avut originalul".

Peter Eckstein Kovacs (UDMR), membru al Comisiei Juridice a Senatului
"O masura nefericita"
"Cert este ca aceasta prevedere din hotarare s-a facut pe genunchi in plenul Senatului. A fost o masura nefericita pentru ca noi nu suntem nici arhiva, nici librarie, ca atare nu aveam de ce sa o pastram chiar daca este o copie pentru ca nu suntem o putere judecatoreasca. Se preconizeaza sa se faca o copie la copie si volumele care ne-au fost trimise sa fie returnate. Si mai bine ar fi sa se modifice hotararea Senatului si sa scapam de aceste dosare. Din cele 70 de volume primite nu mai retin unde sunt originale si nu. Oricum nu avem de ce sa tinem la noi dosarele".
Ion Chelaru (PSD), senator in Comisia Juridica
"Nu ne jucam aici"
"Nu stiu nimic. Eu lipseam din tara cand a fost discutat dosarul, discutati cu cineva care a vazut direct. In principal, Parchetul nu transmite piese originale. Eu nu cred ca in mod special Parchetul a facut un exces si a trimis originalele la Senat. Daca a facut-o, le va primi inapoi sigur. Procurorii trebuie sa si dovedeasca ceea ce spun, pentru ca atunci cand faci o afirmatie in fata cuiva trebuie sa si dovedesti. Eu nu spun ca nu, eu spun ca nu stiu. Dar nu ne jucam aici, trebuie reconstituit dosarul, nu putem face dosar penal din copii. Procurorii au o problema, eu nu cred ca ei au trimis originalul, dar daca au facut-o atunci o sa primeasca originalul, nu e nici o problema. Noi nu suntem o institutie care face copii la documente. Noi ceea ce am primit - daca am primit o copie - indosariem si ramane la noi. Daca s-a primit originalul, acesta se restituie".

Vasile Ungureanu (PSD), membru Comisia Juridica Senat
"Nu pot sa-mi dau seama"
"Nu stiu daca au fost copii sau documente originale, n-am facut distinctia, dar nu cred ca este o problema ceea ce sustin domnii procurori. Pentru ca daca ei au trimis originalul acest aspect rezulta clar din hartiile pe care le-au trimis si care au fost inregistrate. Eu n-am citit hartiile prin care a venit dosarul, eu am luat fascicolele acelea pe care le-am citit. Au fost foarte multe copii, in general copii au venit la noi. Deci, pe ceea ce eu am pus mana si am citit nu mi-am putut da seama ca sunt originale. Fascicolele acelea ce le-am vazut eu erau copii dupa documente, nu-mi dau seama daca erau originale, dar daca se va studia problema aceasta la nivel administrativ se poate rezolva. Se poate rezolva discu­tandu-se cu doamna prese­dinte Norica Nicolai si dansa va examina impreuna cu staff-ul care a reglementat circuitul acestor documente care au avut un caracter de confidentialitate si se va vedea daca noi avem originalul trimis de procurori si atunci ii vom pastra sau vom restitui originalul pastrand niste copii.(...) Credeti-ma, m-ati surprins cu intrebarea asta si nu pot sa-mi dau seama daca au fost originalele lor de lucru si ne-au transmis noua chiar originalele si au ramas fara nici un document".