luni, 13 iulie 2009

Traian Băsescu: Voi conlucra cu orice guvern care nu răspunde intereselor oligarhiei

raian Băsescu s-a adresat în această dimineaţă plenului reunit al Parlamentului. Preşedintele a prezentat mesaje pe teme de politică internă şi externă. Şedinta a fost prezidată de Norica Nicolai şi Eugen Nicolicea.
Băsescu a vorbit despre încrederea în sistemul judiciar care este în acest moment destul de scăzută. El a mai subliniat că pentru mulţi cetăţeni, justiţia este un lux pe care nu şi-l mai pot permite. Cu toate acestea, după aderarea la Uniunea Europeană, reforma sistemului judiciar a fost accelerată. Organismele de monitorizare ale Uniunii Europene au apreciat reformele din justiţie ale României. "Dosare
a trei foşti miniştri, a 14 parlamentari se află în instanţă, o performanţă care probează că justiţia a început să fie eficientă. Totuşi mai sunt multe altele de făcut în justiţie", susţine Băsescu.

"Este nevoie de o nouă viziune, noi instrumente de guvernare democratică, noi atitudini, noi comportamente", a declarat preşedintele. Un eveniment foarte important este introducerea votului uninominal, chiar dacă nu conform variantei dorite de cetăţeni la referendumul din noiembrie 2007. "Adoptarea unui nou mod de alegere a parlamentarilor este un pas înainte către reforma clasei politice, pas care dovedeşte că nevoia de schimbare este recunoscută inclusiv de oamenii politici", susţine Băsescu.

Un alt subiect despre care a vorbit Traian Băsescu a fost situaţia economică a ţării. Preşedintele susţine că structura acesteia este una dintre cele mai scăzute din toate ţările Uniunii Europene în acest moment. Una dintre probleme ar fi că România alocă ineficient resursele pe care le deţine. Băsescu a dat ca exemplu PIB-ul pe locuitor din România care nu reprezintă decât 40% din media europeană.

O altă problemă ar fi în acest moment, conform preşedintelui, alocarea ineficientă a mâinii de lucru. România are nevoie de timp pentru a face un salt in eficienţă iar rezerva strategică de eficienţă a României este la ţară, în mediul rural. Băsescu mai susţine că schimbarea locurilor de muncă în mediul rural ar însemna o îmbunătăţire a calităţii vieţii, o modernizare a României.

Băsescu a susţinut că va conlucra cu orice guvern care răspunde provocărilor României de astăzi şi care nu răspunde intereselor oligarhiei, făcând totodată apel la o campanie electorală bazată pe programe şi politici. El a mai spus în mesajul de astăzi adresat Parlamentului, că se aşteaptă la o campanie electorală care să fie ocazia confruntării între programe şi politici, bazată pe soluţii realiste, şi nu pe promisiuni demagogice. "Voi conlucra cu orice guvern care răspunde provocărilor României de astăzi şi care nu răspunde intereselor oligarhiei. Voi conlucra cu orice guvern care foloseşte creşterea economică pentru a investi în România viitorului, un guvern care nu este gata să sacrifice interesele generale pentru interesele personale sau de grup", a adăugat Băsescu.

În 8 septembrie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să se adreseze Parlamentului pe data de 24 septembrie pentru a prezenta un raport privind politica internă şi externă a României.

Parlamentarii au putut asculta discursul dar nu au putut interveni decât pe probleme legate de procedură. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor a absentat de la această şedinţă deoarece nu a vrut să îl umilească încă odată pe Băsescu.

Potrivit art.88 din Constituţie, preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.

Ultima oară când Traian Băsescu s-a adresat Parlamentului a fost la sfârşitul lunii mai, anul trecut, după referendumului pentru demiterea sa. Un alt mesaj a fost prezentat de preşedinte în februarie 2007, când şeful statului a consultat deputaţii şi senatorii în legătură cu organizarea unui referendum pentru votul uninominal.

De asemenea, unul dintre momentele importante în care şeful statului s-a adresat Parlamentului a fost în decembrie 2006, cu ocazia prezentării Raportului Tismăneanu privind condamnarea comunismului, şedinţă ce a fost boicotată de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.