luni, 23 februarie 2009

3 lei, ultimul prag?

In 2007, leul s-a apreciat cu 8% fata de moneda europeana
Vineri a urcat cu aproape patru bani
, pana la cursul de 3,122
BNR ar putea interveni azi pentru a frana aprecierea

Leul isi continua marsul fata de euro si dolar, pe fondul vanzarilor mari din piata valutara. De la sfarsitul anului trecut, cand cursul se situa la 3,3817 lei/euro, leul a marcat un avans de aproape 8 procente fata de euro, timp
in care moneda europeana a atins pe rand pragul de 3,35 lei, cel de 3,3 unitati si cel de 3,25, insa vineri, acesta a ajuns la un nivel cu 2 bani peste pragul de 3,1 si se pare ca leul nu se opreste din crestere. Banca
Nationala a Romaniei nu va interveni direct in piata decat atunci cand aceasta apreciere a leului va deveni profund ingrijoratoare, potrivit declaratiilor guvernatorului. Dealerii sunt de parere ca sedinta de azi ar putea marca o interventie directa a BNR pe piata, pentru a tempera intarirea monedei nationale.
Moneda nationala a atins vineri un nou maxim istoric al ultimilor cinci ani, la nivelul referintei anuntate de Banca Nationala a Romaniei, dupa ce in prima parte a sedintei de vineri vanzarile speculative de valuta au dus la o apreciere puternica a leului.

Balaci: Probabil a avut o banca mare un deal important

Euro era tranzactionat la inchiderea sedintei de schimburi valutare de vineri la 3,1220 lei, cu peste patru bani mai jos decat joi seara, ca urmare a ordinelor de vanzare de valuta din timpul zilei, sustin dealerii.
"Cred ca aprecierea de azi a leului fata de euro a fost mai mult locala, pentru ca strainii nu au fost foarte prezenti in piata. Probabil a avut o banca mare un deal important", a declarat dealerul sef al ABN Amro Bank Romania, Dragos Balaci, pentru NewsIn.
Euro s-a apreciat foarte usor in prima ora de tranzactionare, de la 3,1560-3,1580 lei/euro la 3,1600-3,1650 lei/euro, dupa care leul a recuperat terenul pierdut si s-a apreciat constant pana la 3,1160 lei/euro. La inchiderea sedintei valutare locale, euro era cotat la 3,1220 lei.
Banca centrala a anuntat un curs de referinta de 3,1340 lei/euro, nivel sub care nu a mai intrat incepand cu 6 iunie 2002, cand BNR afisase un curs de 31.258 lei vechi (echivalentul a 3,1258 lei noi) pentru un euro. De la sfarsitul anului trecut, moneda nationala s-a apreciat cu aproape 8% fata de moneda unica europeana.

Reglajele bancilor si speculatorii straini au apreciat leul

Pe de alta parte, dealerul Bancii Comerciale Romane, Narcis Noaghea, este de parere ca aceasta apreciere este determinata de reglajele de lichiditate ale bancilor la sfarsitul lunii, dar si de speculatiile investitorilor straini.
"Cauza principala a aprecierii leului o reprezinta reglajele de lichiditate pe care si le fac bancile, dat fiind ca suntem la sfarsit de luna si de trimestru. Tendinta a fost, insa, speculata de investitorii straini. Piata se confrunta, in prezent, cu un excedent semnificativ de valuta care apasa pe aprecierea leului, iar cursul de schimb ramane in continuare volubil", a declarat, pentru NewsIn, Narcis Noaghea.
"Nu imi amintesc ultima data cand am vazut o apreciere atat de ampla intr-o singura sedinta. Au fost vanzari
agresive si volume de tranzactionare foarte mari, iar cei care au facut piata au fost fondurile straine, care si-au marcat profituri pentru a-si consolida situatia financiara la finele primului semestru", a spus dealerul unei banci.

Dealerii: sedinta de azi ar putea marca o interventie directa a BNR pe piata

Cursul afisat vineri de BNR, de 3,1340 lei/euro, inseamna o apreciere a monedei nationale cu peste 3 bani (1,01%) fata de euro, de la 3,1661 lei/euro, cat era joi. La debutul sedintei, euro a fost cotat in scadere, la 3,1570 - 3,1590 lei, de la 3,1630 unitati in ziua precedenta, dupa ce investitorii au lansat ordinea de vanzare a valutei in afara orelor de tranzactionare de joi.
Dupa o usoara intoarcere in sus a cotatiilor, in piata au aparut ordine mari de vanzare de valuta din partea unor fonduri speculative, iar rata de schimb a coborat cu 2 bani, de la 3,1530 - 3,1550 lei/euro, la 3,1330 - 3,1350 lei/euro.
Vanzarile agresive s-au oprit imediat ce banca centrala a anuntat rata de referinta, iar dealerii considera ca vanzarile ar fi putut avea in spate o tranzactie speculativa pe cursul BNR.
Cu toate acestea, cotatiile nu au reusit o intoarcere semnificativa dupa publicarea cursului oficial, urcand intr-o prima faza la 3,1370 - 3,1390 lei/euro, dar revenind la 3,1340 - 3,1360 lei/euro.
Vanzarile agresive de valuta au continuat insa in ultima parte a zilei, ordinele venind cu precadere de la jucatori straini puternici, in special fonduri de acoperire a riscului (hedge funds), potrivit dealerilor. In aceste conditii, dealerii au apreciat ca sedinta de azi ar putea marca o interventie directa a BNR pe piata, pentru a tempera intarirea monedei nationale.

Dolarul, intors acum sase ani si noua luni

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat vineri, de la 1,3430 la 1,3525 dolari/euro, iar in jurul orei 16:30, ora Romaniei, cotatia era de 1,3518 dolari/euro. Cursul afisat vineri de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu aproape trei bani (1,14%) fata de dolar, de la 2,3515 lei/dolar, cat era joi, la 2,3246 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat la un nivel similar de sase ani si noua luni, respectiv din 6 septembrie 2000, cand banca centrala a afisat un curs de 23.240 lei vechi (echivalentul a 2,3240 lei noi) pentru un dolar. Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale.
Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de vineri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,56% pe an fata de 7,75% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a scazut la 8,31% pe an, de la 10,72% pe an, cat era joi. Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pe o zi) in lei au coborat usor la 6,50 - 7,50% pe an si au inceput sa incadreze dobanda de politica monetara de 7,00% pe an, ca urmare a celor 2,56 miliarde lei injectate miercuri in piata interbancara de banca centrala.