luni, 23 februarie 2009

Cum alegem un fond de pensii

Gradul de risc al investiţiilor este criteriul de care trebuie ţinut cont atunci când optăm între mai multe instituţii de plasament

Începând de astăzi trebuie să alegem fondul de pensii pentru pilonul III (facultativ). Iar contributorii la pilonul II de pensii private obligatorii vor trebui să îşi aleagă fondul la care doresc să adere începând din luna august. Politica de investire a activelor este unul dintre principalele criterii pentru alegerea unui fond de pensii.


Prospectul schemei de pensii private trebuie să conţină informaţii detaliate despre politica de investiţii, principiile investiţionale şi riscurile luate în calcul. "În alegerea unui fond de pensii, trebuie luate în calcul reputaţia administratorului, expertiza acestuia în administrarea
fondurilor de pensii, gama de produse
/fonduri de pensii oferită (garanţii oferite, beneficii adiţionale, politica de investiţii/profilul de risc al fondului), servicii
dedicate, accesibilitate", a declarat, pentru Adevărul, Cornelia Coman, directorul adjunct al ING Asigurări de Viaţă. Încrederea în companie este un alt criteriu care va face diferenţierea în alegerea unui fond.

Prospectul trebuie să arate procedurile de gestionare a riscurilor

Dar totuşi, cum ştim că administratorul e solid financiar? "Trebuie să facă parte dintr-un grup financiar cu experienţă internaţională (prezenţă în multe ţări, vechime), să aibă expertiză şi experienţă în administrarea fondurilor de pensii, în managementul activelor, în asigurări de viaţă ca activităţi conexe. De asemenea, viitorul participant trebuie să ia în considerare ratingul administratorului şi al acţionarilor principali", mai spune Coman. Prospectul schemei de pensii private trebuie să informeze participantul la fondul de pensii despre instrumentele financiare în care investeşte administratorul şi limitele maxime pe fiecare tip de investiţie, riscurile asociate fiecărui tip de investiţii. Totodată, prospectul trebuie să arate şi procedurile de gestionare a riscurilor, structura portofoliului, persoanele responsabile cu luarea deciziilor investiţionale, precum şi despre modalitatea de schimbare a politicii de investiţii.

Primele fonduri vor investi în acţiuni la Bursa de Valori

La startul sistemului de pensii private, singurele informaţii disponibile vor fi cele din prospectele de emisiune. Acestea cuprind viitoarea structură a investiţiilor, nivelul comisioanelor, profilul de risc al fondului.

Primele fonduri de pensii private facultative vor investi o parte din banii contributorilor pe Bursa de Valori de la Bucureşti, având active ancorate de evoluţia indicelui BET al Bursei, au anunţat administratorii pensiilor private. De exemplu, ING Asigurări de Viaţă, prima companie
autorizată să administreze pensii private facultative (pilonul III), are pregătite două astfel de fonduri, dintre care prospectul de emisiune al primului este deja autorizat.

Companiile listate vor fi obligate să fie mai transparente

Cele doua fonduri vor investi 25% din banii contributorilor pe Bursa de Valori de la Bucureşti. Restul de 75% din activele celor două fonduri vor fi investite în instrumente cu venituri fixe, majoritatea în obligaţiuni de stat, iar o parte în obligaţiuni corporative şi puţin în instrumente de piaţă monetară. Şi Aviva Asigurări de Viaţă, a doua companie autorizată ca administrator de pensii private, are deja un prospect de emisiune pentru primul său fond.

Implementarea în România a sistemului de pensii private va obliga atât Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cât şi companiile listate să devină mai transparente în privinţa operaţiunilor de piaţă.

Prevederi legislative despre fondurile de pensii private

- Societatea de pensii poate fi constituită în baza Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative sau a Legii nr. 411/2004 privind pensiile administrate privat şi va necesita două decizii de autorizare din partea CSSPP, în cazul în care administratorul va dori să opereze cu aceeaşi firmă pe pilonul II şi III.

- Administratorii care doresc să activeze pe cei doi piloni cu aceeaşi societate sunt obligaţi să separe activele şi pasivele fiecărui fond administrat. Fiecare fond va avea o contabilitate
proprie, separată, fără posibilitatea transferului între fonduri sau între fonduri şi administrator.

- Pentru pilonul II, fiecare societate de administrare va putea avea un singur fond de pensii private obligatorii, spre deosebire de pilonul III, unde fiecare societate de administrare poate avea mai multe fonduri cu profil diferit de risc.