luni, 23 februarie 2009

Marea Britanie scapă la mustaţă de un nou val de atentate

Poliţia caută celule al-Qaida în întreaga ţară, iar autorităţile îndeamnă cetăţenii pe picior de plecare în vacanţă să fie vigilenţi şi să se aştepte la orice, la fel ca în iulie 2005

Marea Britanie scapă la mustaţă de un nou val de atentate
Mai multe imagini...

Premierul britanic, Gordon Brown, şi-a început mandatul într-un stat care a ajuns la nivelul „critic” (cel mai ridicat) de alertă teroristă în numai patru zile de la preluarea funcţiei. Maşinile-capcană descoperite în inima
Londrei, vineri, trebuiau să fie numai preludiul unui val de atentate care să cuprindă întreaga ţară, inclusiv Scoţia, locul de baştină al lui Brown.

Dar – la fel ca pe 21 iulie 2005, când a fost dejucată o nouă serie de atentate, după ce patru explozii zguduiseră Londra cu două săptămâni înainte – autorităţile au reuşit să prevină un măcel. Sâmbătă, o maşină de teren în flăcări a forţat intrarea în aeroportul din Glasgow, dar s-a izbit de o clădire, fără să sară în aer.

Doi terorişti în flăcări au ieşit din vehicul, strigând „Allah! Allah!”, fiind salvaţi de la moarte şi capturaţi, în timp
ce trupul unui al treilea a fost descoperit carbonizat. Incidentul, intervenit la 38 de ore după ce la Londra au fost descoperite două maşini umplute cu canistre de benzină, butelii de gaz şi cuie (ce s-ar fi transformat în schije care ar fi putut ucide zeci de trecători), a dus la închiderea aeroportului din Glasgow şi la transformarea altor aeroporturi britanice în cetăţi sub asediu.

Unele curse au fost anulate, altele – întârziate, iar turiştii pregătiţi de vacanţă (sâmbătă a fost prima zi de vacanţă pentru şcolile britanice) au rămas blocaţi în terminale. Mai multe ore, oamenii au fost ţinuţi în aeronave, în sălile de aşteptare sau chiar pe pistă, sub o uşoară ploaie de vară, până ce forţele de securitate ale aeroportului s-au convins că nu mai există altă celulă teroristă care să atace.

Fără să anunţe dejucarea unui alt atentat, autorităţile au închis pentru câteva ore şi aeroportul din Liverpool, creând impresia că Marea Britanie e atacată din mai multe părţi. Anunţarea oficială a nivelului „critic” de alertă nu a fost de natură să liniştească populaţia, pentru că orice britanic a învăţat, în ultimii doi ani, că acest nivel de alertă desemnează „un atac iminent”.

Însuşi premierul Gordon Brown a apărut la televiziune, după o conferinţă de urgenţă în camera blindată denumită „Cobra” de la reşedinţa din Downing Street 10, cerând sprijinul populaţiei. „Vreau ca toţi britanicii să fie vigilenţi şi vreau ca ei să sprijine poliţia şi toate autorităţile în deciziile dificile pe care trebuie să le ia”, a declarat Brown.

El nu a putut să ofere detalii despre acest nou val de teroare abătut asupra Regatului Unit, însă New York Times citează „un oficial occidental” care e convins că teroriştii fac parte din cei 2.000 de suspecţi pe care serviciile
secrete îi estimează a se afla pe teritoriul Regatului Unit.

Atentatorii de la Glasgow au fost descrişi de martori drept sud-asiatici, iar unele surse din serviciile secrete consideră că sunt celule locale, fără legătură cu al-Qaida, teorie probată de pregătirea defectuoasă a atentatelor.

La Glasgow, unul dintre cei capturaţi nu a reuşit să-şi detoneze centura explozivă legată de corp, a cărei descoperire a fost, totuşi, tardivă, fiind nevoie ca spitalul unde era internat teroristul să fie evacuat. În schimb, există şi opinia că, în ciuda slabei pregătiri practice, la Londra teroriştii învăţaseră bine lecţia unui atentat cu multe victime. Detonarea primei maşini ar fi scos sute de oameni pe străzi, iar cea de-a doua explozie ar fi desăvârşit măcelul.