luni, 23 februarie 2009

7 ore pe zi, 3.000 de euro pe luna: francezii cauta auditori romani

Francezii deschid piata muncii pentru statele proaspat intrate in UE in cazul a 30 de meserii, printre care auditul financiar, contabilitatea, informatica si ingineria.

Autoritatile franceze au anuntat introducerea unor noi meserii in lista domeniilor in care Franta are deficit de forta de munca, lista stabilita in mai 2006, potrivit publicatiei Les Echos. Pe linga cele sapte mari sectoare „liberalizate” in 2006, noua lista ce urmeaza a fi definitivata saptamina aceasta de Ministerul Muncii si cel al Internelor din Franta va cuprinde domenii ca audit, informatica sau industrie.

Publicatia franceza sustine ca accesul la cele aproape 100 de meserii deficitare sau „deschise” se face fara restrictii pentru muncitorii din Europa de Est, in timp
ce piata muncii franceze nu se va deschide total decit abia in 2011, dupa perioada de tranzitie.

Portalul EURES care contine oferte de angajare din Uniunea Europeana avea ieri aproape 30 de joburi disponibile in Franta in domeniul „Specialisti in informatica, inginerie si stiinte” si 40 de locuri vacante in domeniul „Alti specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice”. Astfel, pe site erau postate doua joburi de auditor, la o companie franceza de expertiza contabila si audit din Ile de France, cu un salariu intre 29.000-36.000 de euro anual. Contractul este permanent, cu un program saptaminal de 35 de ore, iar candidatii trebuie sa fi absolvit invatamintul superior si sa aiba experienta de pina la un an.

Mai multe locuri de munca vacante erau postate pentru functia de contabil sau consultant contabil. Astfel, cei care se angajeaza pe o astfel de pozitie pot cistiga intre 1.400 de euro si 2.700 de euro pe luna, in functie de responsabilitati si de compania angajatoare. De asemenea, in ceea ce priveste domeniul informaticii, site-ul oferea o serie de joburi cu salarii cuprinse intre 700 de euro, pentru part time webmaster, si 2.500 – 3.500 de euro pe luna pentru ingineri.

*
Valul precedent

Franta a stabilit lista cu domeniile „deschise” in mai 2006, destinata statelor care au aderat la UE in 2004 si carora le-a impus masuri tranzitorii pina in 2011, lista valabila si pentru Romania si Bulgaria de la 1 ianuarie 2007. Aceasta permitea accesul in constructii si lucrari publice, industria hoteliera, agricultura, mecanica, prelucrare, comert si salubritate. Insa Franta va deschide in curind accesul si specialistilor din alte domenii, astfel ca romanii ar putea sa mearga sa munceasca in Franta pe posturi de contabil-auditor sau specialist IT.