luni, 23 februarie 2009

„Înainte de suspendare, preşedintele era mai temător. Acum nu va mai ezita“

Va face lucrurile pe care le-a făcut şi până acum, dar mult mai apăsat, pentru că ştie că îi dă dreptul Constituţia. Va folosi aceleaşi instrumente, dar le va folosi mult mai curajos decât până acum. Nu se va mai gândi de două ori pe ce temă va face referendumuri, dacă să se ducă la şedinţa de guvern...“

„Înainte de suspendare, preşedintele era mai temător. Acum nu va mai ezita“

- Preşedintele Traian Băsescu a câştigat referendumul pentru demiterea sa cu 75 la sută. Practic, îi foloseşte la ceva?

- Înainte de suspendare, preşedintele scăzuse foarte mult în cota de încredere, după scandalul cu bileţelul, şi avea nevoie de o relansare. Am spus-o chiar înainte de a veni la Cotroceni, că un referendum l-ar ajuta foarte mult, pentru că ar remobiliza energiile electorale şi ar relansa toate proiectele lui. Eu nu sunt neapărat de acord că s-au cheltuit degeaba 20 de milioane de euro la referendum, pentru că multă lume a avut de câştigat.

- Cum îşi va continua Traian Băsescu mandatul la Cotroceni, mai ales după decizia Curţii care îi confirma statutul de preşedinte-jucător?

- Dacă ne uităm la această decizie, ne dăm seama că preşedinţii anteriori – Ion Iliescu şi Emil Constantinescu – nu şi-au făcut treaba şi au fost, mai degrabă, nişte preşedinţi contemplativi. Sau, chiar mai rău, preşedinţi complici. Înainte de suspendare, preşedintele era mai temător, avea mai multe ezitări. De acum înainte, nu va mai ezita. Va face lucrurile pe care le-a făcut şi până acum, dar mult mai apăsat, pentru că ştie că îi dă dreptul Constituţia. Va folosi aceleaşi instrumente, dar le va folosi mult mai curajos decât până acum. Nu se va mai gândi de două ori pe ce temă va face referendumuri, dacă să se ducă la şedinţa de guvern...

- Totuşi, prima acţiune post-referendum a lui Băsescu – chemarea partidelor la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern – a eşuat, în pofida celor 75 la sută de la referendum.

- Repet, preşedintele s-a relansat ca om politic. Să ne uităm pe sondaje: înainte de suspendare, era pe un trend descendent, acum este iarăşi la peste 50 la sută, e pe un trend ascendent. Asta îi dă forţă şi credibilitate atunci când se adresează poporului. Pentru el, asta e cel mai important, pentru că nu are decât cuvântul. Este singura lui armă. Dacă preşedintele îşi pierde credibilitatea, nici cuvântul nu va mai fi o armă. Pentru el, în următorii doi ani, care vor fi electorali, cuvântul este esenţial ca armă politică.

- Traian Băsescu nu reuşeşte nici să facă PNL şi PSD să-şi oficializeze relaţia. Liberalii şi pesediştii susţin că n-au nimic în comun.

- PNL şi PSD sunt ca doi amanţi într-o cameră de hotel, legaţi cu cătuşe, au pierdut cheia de la cătuşe, dar se ameninţă reciproc cu despărţirea. Evident că nu se vor despărţi şi nu ne putem aştepta la mari turbulenţe în relaţia dintre cele două partide, pentru că sunt legate unul de celălalt, cel puţin până în 2008.

Toată lumea spune că PNL acţionează sub şantajul PSD şi că se teme de o moţiune de cenzură a pesediştilor. E evident că PSD nu va depune o moţiune de cenzură. Şi e şi mai evident că PNL ştie asta. Liberalii ştiu că PSD nu poate depune o astfel de moţiune.

- De ce?

- O moţiune ar însemna să obţii semnăturile celor 150 de parlamentari (ai PSD – n.red.). Dar liderii partidului nu îi mai controlează, pentru că, în interior, sunt multe grupuleţe cu interese din ce în ce mai divergente şi e greu de crezut că toţi vor vota în favoarea unei moţiuni de cenzură, pentru că mulţi se tem de anticipate sau nu vor schimbarea actualului premier. Deci, dacă liderilor PSD le-ar veni în minte să depună o moţiune de cenzură, s-ar face de râs şi ei ştiu asta.

- Pe asta s-ar baza PNL...

- Da. Liberalii gândesc lucrurile pe următorii 2, 3 sau chiar 5 ani. Ei vor să rămână la guvernare şi după 2008, sigur, fără să mai aibă premier, dar cu câţiva miniştri. Deci, trebuie să investească într-unul din marii jucători – PD sau PSD. Cu actuala echipă de conducere, PNL nu poate investi decât în PSD. PNL speră ca PSD să crească suficient de mult, încât să obţină primul loc în alegeri şi să desemneze premierul. Apoi, mai există o altă legătură, mai pragmatică. PNL e un partid în descreştere, fiind blocat la guvernare. Liberalii nu pot pleca, pentru că, dacă pleacă, îşi pierd jumătate din partid, către PD sau PLD. Deci, PNL, fiind în descreştere, se poate aştepta să ajungă sub pragul de cinci la sută.

- Nu e singurul partid care se teme de asta.

- Sigur, mai sunt PRM, UDMR, PC. Deci, în mod cert, PNL va încerca să modifice pragul parlamentar şi asta depinde de PSD în mare măsură, pentru că e partidul cu cel mai mare număr de parlamentari. Într-o relaţie bună de colaborare, cred că PSD ar fi de acord să modifice pragul parlamentar.

- Colaborarea a fost, până la urmă, bună şi la Legea pensiilor.

- Legea pensiilor este una din investiţiile pe care PNL le face în PSD, pentru că nu PNL va câştiga din asta. Cea mai mare parte a electoratului PSD, cred că 60 la sută, e formată din pensionari, PNL are maximum 20 la sută din această categorie. Este un electorat captiv, care fie stă acasă la alegeri, fie votează cu un partid de stânga.

Din punct de vedere al bugetului, lucrurile ar putea fi dezastruoase, pentru că o astfel de mărire se va face pe seama unor creşteri de taxe, cel mai probabil pe creşterea unor contribuţii sociale, de exemplu CAS, pentru că nu au de unde să susţină această măsură. L-am văzut chiar pe ministrul Păcuraru spunând că s-ar putea să se împrumute. E o nebunie!

- În condiţiile acestea, preşe­dintele va pro­mulga legea?

- Legea va trebui să specifice clar sursele de finanţare pentru această mărire de pensii, pentru că, altfel, se va dovedi o escrocherie electorală. Ea se va aplica după 1 ianuarie 2008, după europarla­mentare, şi s-ar putea să ne trezim că PNL şi PSD vor da din colţ în colţ şi spune că ar trebui amânată sau suspendată aplicarea ei. Preşedintele trebuie să se asigure că nu este o păcăleală electorală. Dacă Guvernul va găsi bani
doar pentru anul 2008, atunci e o păcăleală.

- Ne putem aştepta şi la alte încercări de mituire a electoratului?

- Cred că da. Marea noutate faţă de alţi ani electorali este că vom avea alegeri din şase în şase luni, europarlamentare, locale şi parlamentare. E foarte important cum pleci în acest ciclu de 12 luni. Prima rundă este crucială şi cred că cine va lua locul întâi la europarlamentare va forma guvernul după următoarele alegeri. De aceea e miza atât de mare şi cred că, aşa cum a apărut Legea pensiilor, vor mai fi şi alte ajutoare pentru profesori şi alte categorii, chiar dacă aşa-numitele pomeni electorale nu ajută partidele. Chiar creşterea pensiilor, paradoxal, ar putea lovi într-o categorie largă de pensionari, în cei care nu depind atât de mult de pensie. Pensionarii ar trebui trataţi la nivel de gospodărie, şi nu la nivel individual.

- Mergând pe raţionamentul dvs., PD are şanse să formeze viitorul guvern, după cum arată sondajele. Are nevoie PD de PLD?

- Sigur, dar PLD trebuie să-şi confirme performanţa în alegerile europarlamentare. E un fel de botez, pentru că PLD nu există deocamdată decât în sondaje. Dacă obţine peste 5 la sută şi arată că poate trece pragul electoral, cred că PD şi PLD ar putea să lucreze mai apropiat cu mult înainte de alegerile din 2008 şi, evident, PLD va fi apoi partener de guvernare. După europarlamentare, între cele două partide se va produce o apropiere mult mai mare. Nu va fi fuziune, nici o alianţă, ci o uniune de partide.

- Va mai avea Traian Băsescu un nou mandat la Cotroceni?

- Înainte de suspendare, aş fi fost sceptic. Acum, cred că da.