luni, 23 februarie 2009

FMI ne va acorda sprijin in realizarea initiativelor sefului statului de liberalizare a economiei

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o intrevedere cu Thomas Richardson, sef al Misiunii pentru Moldova din cadrul Departamentului Europa al FMI.

Thomas Richardson a remarcat evolutiile pozitive inregistrate in Republica Moldova in realizarea politicilor economice si financiare, evidentiind, in special, performantele obtinute la capitolul executarea bugetului si diminuarea ratei inflatiei. Oficialul FMI s-a aratat impresionat de faptul ca acumularile veniturilor la bugetul de stat, in primele patru luni ale anului curent, au depasit cu 42,5 % indicatorii din perioada de referinta a anului trecut.

Performantele atinse de autoritatile moldovenesti in dezvoltarea financiar-economica, precum si dialogul eficient si constructiv cu Fondul Monetar International inspira optimism privitor la perspectiva relatiilor Republicii Moldova cu FMI si acordarea in termenele stabilite a volumului prevazut de finantare pentru Moldova, a afirmat Thomas Richardson.

Conducatorul misiunii FMI a mai precizat ca reactia economiei
moldovenesti la factorii nefavorabili externi din anul 2006 ii permite misiunii FMI sa aprecieze in mod optimist stabilitatea acesteia si sa faca prognoze privind indicatorii ce vor fi inregistrati in anul 2007.

In alta ordine de idei, Thomas Richardson a exprimat disponibilitatea FMI de a acorda partii moldovenesti sprijin in realizarea cu succes a initiativelor Presedintelui Republicii Moldova privind liberalizarea economiei. Potrivit afirmatiilor reprezentantului FMI, misiunea Fondului Monetar International isi propune drept scop sustinerea autoritatilor moldovenesti in evitarea riscurilor inerente oricaror procese de reforme.

La rindul sau, seful statului a exprimat gratitudine misiunii FMI pentru intelegerea si sustinerea initiativelor de reforma economica si fiscala, lansate recent in tara noastra, accentuind ca autoritatile moldovenesti conteaza mult pe suportul Fondului Monetar International in implementarea cu succes a acestora. Presedintele Vladimir Voronin a apreciat inalt relatiile existente intre misiunea FMI si Guvernul Republicii Moldova, subliniind interesul partii moldovenesti pentru intensificarea cooperarii cu aceasta prestigioasa institutie financiara.