luni, 23 februarie 2009

PNL isi apara ministrii

In urma scandalurilor in care au fost implicati ministrii Chiuariu si Cioroianu, liberalii au dat un vot de incredere cabinetului Tariceanu.

Ministrii PNL au obtinut un vot de incredere din partea Delegatiei Permanente a PNL. Votul s-a dat in bloc si a avut loc in conditiile in care mai multi membri ai guvernului au fost in mijlocul unor scandaluri. La sfarsitul saptamanii, liberalii s-au strans la Brasov pentru doua sedinte: una a Delegatiei Permanente, for din care fac parte si presedintii de filiale, si una a conducerii centrale.

La reuniunea Delegatiei Permanente de sambata, Tariceanu a cerut un vot de incredere pentru ministrii guvernului si a obtinut o majoritate larga: 83 de voturi „pentru” si doar trei „abtineri” - Radu Stroe, Vlad Moisescu si vicepresedintele PNL sector 1, Ioana Costescu. Acest vot vine pe fondul ultimelor scandaluri ce i-a avut ca protagonisti pe ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, si pe cel de externe, Adrian Cioroianu.

Chiuariu a fost acuzat ca a trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicita eliminarea din Raportul post-aderare a unor pasaje laudative la adresa Departamentului National Anticoruptie (DNA). Premierul Tariceanu l-a aparat, afirmand ca nu stie ca ministrul justitiei sa fi cerut eliminarea anumitor pasaje referitoare la DNA.

In ceea ce-l priveste pe Adrian Cioroianu, acesta a fost acuzat in presa ca a avut o atitudine servila la intalnirea cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si a confundat recent Georgia cu Azerbaidjanul.

Contestati in partid

Pe de alta parte, unii dintre ministri au fost contestati chiar in partid, dar, ieri, Tariceanu a reusit sa inabuse nemultumirile. Vicepresedintele Puiu Hasotti, care afirmase la sedinta Biroului
Politic de saptamana trecuta ca in guvern exista ministri care sunt „papagali”, a votat in favoarea executivului.

In schimb, Sebastian Vladescu, fost ministru al finantelor, s-a ales cu critici din partea unor colegi. El a fost luat la rost deoarece a declarat ca majorarea pensiilor ar provoca dezechilibre majore. Din sala s-a propus ca el sa primeasca avertisment, dar nu s-a luat nicio decizie. Pe de alta parte, Tariceanu si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea unor organizatii judetene in campania
pentru referendum.

DEZAMAGIRE

Seful PNL se intelege mai bine cu Blaga decat cu Boc

Seful PNL nu vede PD drept un dusman, ci ca pe „un partener” cu care a „colaborat foarte bine”. Tariceanu a mai spus ca il prefera pe Blaga decat pe Boc. „Pentru mine, PD nu este un dusman. Pentru mine a fost un partener cu care am colaborat foarte bine. De exemplu, as prefera oricand o discutie cu Vasile Blaga unei intrevederi cu Emil Boc, care dezamageste pe zi ce trece”, a declarat liderul PNL.