luni, 23 februarie 2009

Preşedintele Putin, în vizita în Statele Unite

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit în statul american Maine, unde va avea o întâlnire neoficială cu omologul său, George Bush.

Liderii rus şi american nu au o agendă oficială a întâlnirii, dar speră că vor reuşi să aplaneze tensiunile apărute între cele două ţări în ultima perioadă.

Reuniunea are loc la Kennebunkport, în statul Maine - reşedinţa de vacanţă a lui George Bush Senior, tatăl actualul preşedinte american, cel care este şi gazda întâlnirii.

Bush Senior l-a însoţit pe preşedintele Putin, în elicopterul cu care acesta s-a deplasat de la aeroport. Preşedintele Bush îi aştepta la destinaţie, unde a făcut declaraţii în care a felicitat noul guvern britanic pentru modul în care a evitat pierderile de vieţi omeneşti în tentativele de atentate din ultimele zile.

Lupta contra terorismului internaţional este de altfel unul dintre puţinele puncte de concordanţă între Rusia şi Statele Unite, într-un moment în care relaţia lor bilaterală s-a deteriorat semnificativ.

Agendă dificilă

În cursul zilei de luni, cei doi lideri vor aborda chestiunile fierbinţi, cum sunt plasarea scutului american antiachetă în Europa Centrală, statutul provinciei sârbe Kosovo şi dosarul nuclear iranian.

Potrivit corespondentului BBC în Statele Unite, oficialităţi din partea ambelor ţări avertizează că nu se sunt aşteptate progrese majore în reducerea diferenţelor.

Americanii doresc refacerea unei anumite încrederi reciproce, care a fost serios afectată în ultima vreme.

În cursul săptămânii, secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a cerut Rusiei şi Occidentului, să-şi modereze retorica, spunând că nu e nici un motiv să vorbească "prin intermediul megafoanelor".

Rusia este nemulţumită de scutul anti-rachetă propus de Statele Unite, în special de planurile de amplasare a unui radar în Cehia şi a zece interceptoare de rachete în Polonia.

NATO şi Statele Unite susţin că instalaţiile nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, ci a unor state imprvizibile, precum Coreea de Nord şi Iranul.