luni, 23 februarie 2009

Portugalia, lider UE in vremuri grele

Portugalia a preluat ieri presedintia Uniunii Europene (UE), intr-un moment dificil, in care tot mai multe dosare politice aflate pe agenda europeana genereaza divergente intre membrii comunitari, relatiile externe ale Uniunii nu stau tocmai pe roze, iar scena internationala se confrunta cu crize a caror rezolvare pare putin probabila.

In pofida succesului presedintiei germane - care in primele sase luni ale lui 2007 a reusit sa rezolve o parte importanta din problemele cele mai presante ale UE - liderul guvernului de la Lisabona, Jose Socrates, are in fata sase luni grele.

La finalul mandatului in care a condus UE - poate prea putin transparent si cam centralist - Berlinul se poate lauda cu succese incontestabile: in ciuda obiectiilor uneori iritante ale Poloniei, reforma institutionala a fost demarata, planul de combatere a incalzirii globale a fost adoptat, la fel si noile reguli europene in privinta cooperarii comunitare in materie de justitie si afaceri interne sau cele privind combaterea rasismului, negationismului si xenofobiei.

Lisabona va avea insa de gestionat punerea in practica a acordului privind reforma institutionala, in care Varsovia continua sa se arate un partener dificil si va incerca sa tempereze opozitia tot mai vocala a Parisului fata de aderarea Turciei.

In exteriorul Uniunii, „mostenirea” germana va fi si mai greu de gestionat: relatiile UE cu Rusia sunt mai incordate ca oricand, dosarul Kosovo ii dezbina pe membrii UE, la fel ca proiectul scutului american antiracheta, in timp
ce, in puncte fierbinti ale globului, ca Iranul sau Orientul Mijlociu, UE conteaza prea putin.